Als makers van Installatie & Bouw is input vanuit de branche zeer waardevol. Bijvoorbeeld om in te kunnen spelen op actuele thema’s en trends in de boeiende wereld van installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit. Om deze reden zijn we recent gestart met zogenaamde redactieraden of werkveldcommissies, waarmee we informatie rechtstreeks bij de bron ophalen. De eerste bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden en is meer dan geslaagd, zo mogen we voorzichtig concluderen.
In bijna 12,5 jaar tijd is Installatie & Bouw uitgegroeid tot hét communicatieplatform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit in de Nederlandse bouw. Een sterke naam met een groot bereik. Niet alleen als printmagazine, maar in toenemende mate ook online op diverse kanalen. Met onze artikelen duiken we alle hoeken van de techniek in. We houden jullie als lezers graag op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in de branche, welke mooie projecten worden gemaakt en wat er technisch mogelijk is. En dat is niet gering! Uitgangspunt van deze eerste redactieraad of werkveldcommissie was dan ook om met elkaar van gedachten te wisselen over trends en ontwikkelingen in de sector, in eerste instantie binnen de (brede) klimaattechniek. Hiervoor hebben we een gemêleerd gezelschap van experts uitgenodigd. In willekeurige volgorde waren dat:
Stuk voor stuk bevlogen experts met veel vakinhoudelijke kennis. Er kwamen dan ook heel wat interessante topics op tafel, waaraan we op het platform van Installatie & Bouw ruim aandacht zullen besteden. Teveel om hier allemaal op te sommen, maar een klein tipje van sluier kunnen we alvast oplichten, beginnend met het thema personeel & opleiding. De komende jaren blijft de vraag naar technici groeien. Tegelijkertijd hebben technische opleidingen te maken met weinig instroom en veel uitstroom. Een groot probleem voor onze sector, die opgelost kan worden door nieuwe (zij-)instromers vanaf het begin te enthousiasmeren. Bijvoorbeeld door hen zo snel mogelijk in de praktijk in te zetten en loonwaarde te geven.
Bijvoorbeeld Defensie heeft recent aangekondigd dat zij wil groeien naar 200.000 medewerkers en is daarmee een directe concurrent voor onze sector. Tegelijkertijd neemt de beroepsbevolking af. Voor de komende jaren móeten we daarom inzetten op kunstmatige intelligentie (AI), robotisering, standaardisering en modulair bouwen. Benieuwd welke kansen er liggen op dit vlak? In de komende uitgaven én online vertellen we er graag meer over.
Vanaf januari 2026 treedt het GACS in werking. Met deze invoering zal ook de handhaving op gang (moeten) komen. Wat betekent dit voor gebouweigenaren en installatiebedrijven? Maar ook voor de opleiding van nieuw én bestaand personeel?
Er komt een opvolger voor het Programma van Eisen Frisse Scholen, die start in de kinderopvang. Wat houdt dit nieuwe programma in? En hoe spelen de diverse relaties van Installatie & Bouw hierop in?
Steeds meer cv-installateurs gaan ook warmtepompen plaatsen. Echter vraagt de installatie van monoblocks om specifieke kennis. Een aanzienlijk deel van de monoblock warmtepompen is bijvoorbeeld overgedimensioneerd en staat continu te pendelen. De warmtepompen schakelen gemiddeld 35 tot 40 keer per dag in en uit. Dit is niet alleen inefficiënt, maar beperkt ook hun levensduur. Met een levensduur van gemiddeld 20.000 tot 25.000 cycli zullen binnen nu en drie jaar veel warmtepompen uitvallen. Een groot probleem die schreeuwt om opgepakt te worden. Wat zijn de opties?
We beschikken sinds circa 1895 over wisselnetwerken, maar dit is al lang niet meer efficiënt. Immers betekent elke omslag 15% verlies. Er is daarom een beweging zichtbaar waarin onze gebouwen steeds meer naar DC-netten gaan. Wat zijn de voor- en nadelen van DC-netten? En wat betekent dit voor de mindset van de installateur?
Inmiddels zien we bovendien het aantal smart energy hubs op industrieterreinen groeien, waarbij diverse bedrijven hun eigen opgewekte energie verdelen. Dit kan ook interessant zijn op wijkniveau. Waarom? En wat is hiervoor nodig?
Last but not least zet onze branche hoog in op water. Niet alleen om ons drinkwatertekort voor te blijven, maar ook om een oplossing te bieden voor de regenwateroverlast. Welke mogelijkheden zijn er? En welke technieken zijn hiermee gemoeid?
We gaan deze en vele andere hersenspinsels de komende tijd verder uitwerken tot concrete artikelen, podcasts en video’s. Wordt dus vervolgd! Daarnaast blijven we natuurlijk aandacht besteden aan de laatste ontwikkelingen en volgen we de verduurzamingsopgave op de voet. We kijken alvast uit naar de volgende bijeenkomst van de redactieraad in het najaar, waarin de elektrotechniek centraal zal staan.