De toekomst van gebouwbeheer begint nu. Als installateur wil je hierin niet achterblijven! Immers staat draadloos beheer van noodverlichting garant voor realtime updates, minder inspecties en een efficiëntere onderhoudsplanning. Met IoT-technologie verhoog je niet alleen de klanttevredenheid of veiligheid van het gebouw, maar ook je eigen productiviteit. Zet vandaag nog de stap naar slimmer werken!
Stel je voor: geen onverwachte kosten, nauwelijks nog inspecties en altijd precies weten hoe het ervoor staat met de veiligheid van je gebouwen. Draadloos beheer – in combinatie met de innovatieve noodverlichting van HBI Bisscheroux – maakt het mogelijk! Je bespaart tijd en moeite, bent altijd op de hoogte van belangrijke updates, zoals de status van je noodverlichting, en voorkomt problemen nog vóórdat ze ontstaan.
HBI Bisscheroux is de enige zelfstandige Nederlandse fabrikant van noodverlichting. “Al sinds onze oprichting in 1978 zetten we hoog in op technologische innovatie”, vertelt verlichtingsadviseur Patrick Mestriner. “Draadloos beheer van noodverlichting sluit hier naadloos op aan en is volgens ons hét antwoord op de uitdagingen van vandaag. Bijvoorbeeld ten aanzien van personeelsschaarste, duurzame inzetbaarheid van medewerkers, energiebesparing en reductie van de CO2-footprint.”
Noodverlichting en noodverlichtingsbeheer zijn niet de meest uitdagende thema’s voor veel installateurs, maar wel wettelijk verlicht, weet Mestriner. “Het periodiek onderhouden van noodverlichting kost in de regel veel tijd, energie en geld. Daar brengen wij graag verandering in. Met bovengenoemde thema’s in het achterhoofd, hebben wij al vanaf 2019 gekeken naar hoe we – met de bestaande technologieën – installateurs kunnen ontzorgen. Hierbij hebben wij gefocust op Internet of Things (IoT) oplossingen, digitalisering en automatisering. Bovendien hebben wij het onderwijs betrokken, in de vorm van diverse hogescholen. Op basis hiervan hebben wij ons eerste platform voor noodverlichtingsbeheer gebouwd.”
In de jaren die volgden, is dit platform steeds verder geoptimaliseerd met oog voor veiligheid, toekomstbestendigheid en schaalbaarheid. “Hierdoor beschikken we nu over een zeer toegankelijk platform voor installateurs, op basis van internationale standaarden”, aldus Mestriner. Ook hierin is HBI uniek. “De meeste draadloze beheeroplossingen voor noodverlichting zijn gesloten systemen. Zij beperken de keuzevrijheid, verhogen de kosten en zijn inefficiënt door ‘vendor lock-ins’. Bovendien ontbreekt vaak de bewijslast voor veiligheid en cybersecurity. In plaats hiervan hebben wij heel bewust gekozen voor LoRaWAN (Long Range Wide Area Network); een wereldwijde en zeer veilige standaard voor langeafstandcommunicatie met een laag vermogen en bovendien één van de grootste IoT-protocollen ter wereld, met miljoenen gateways en devices.” Alle noodverlichtingsarmaturen van HBI zijn LoRaWAN gecertificeerd.
Het multifunctionele Sqippa Online IoT-platform zorgt ervoor dat beheerders automatisch zeer gedetailleerde en nuttige informatie ontvangen, zoals meldingen over de accustatus van de noodverlichting, vertelt Mestriner. “Maar ook LoRaWAN CO2-sensoren, rookmelders, kWh- en waterverbruiksmeters kunnen meegenomen worden, waardoor Sqippa een integrale en impactvolle oplossing biedt voor elk type gebouw.” Sqippa waarschuwt automatisch bij stroomuitval, afwijkingen of storingen, vertelt hij, waardoor onderhoudsmomenten nauwkeurig voorspeld én incidenten voorkomen kunnen worden. Hierdoor worden inspecties op locatie tot een minimum beperkt. “Dit zorgt niet alleen voor een efficiëntere bedrijfsvoering, maar verandert ook de rol van de installateur. Door de data die draadloze apparaten genereren, ontstaan interessante nieuwe inzichten, oplossingen en verdienmodellen. Bovendien kan nog beter aan de wet- en regelgeving worden voldaan, zoals gesteld in de Omgevingswet, ISSO79 en NEN EN 50172. Immers kan de veiligheid nóg beter geborgd worden. Het beheer van noodverlichting is niet langer een momentopname.”
Op dit moment bevinden we ons middenin de transitie naar draadloos beheer, weet Mestriner. “Een spannende tijd, die vraagt om een andere inzet van mensen én middelen. Maar ook om andere verdienmodellen. Om de adaptatie van draadloos beheer te bevorderen, zijn samenwerking, co-creatie en kennisdeling essentieel. Bovendien is lef nodig om te experimenteren en leren. Een proces waarin wij heel graag ondersteunen. Wij zijn lid van de NVFN. Met Sqippa bieden wij bovendien een community van fabrikanten, dienstverleners en gebouweigenaren, die samen werken, leren én innoveren om de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden.”
Zoals in elke transitie, heb je pioniers. Een mooi voorbeeld van zo’n pionier is WL Techniek, dat recent het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis heeft voorzien van 526 noodverlichtingsarmaturen van HBI, die zijn uitgerust met LoRa-sensoren en volledig draadloos beheerd kunnen worden. “Het Sophia Kinderziekenhuis was onze eerste stap naar draadloos beheer”, vertelt Rene Slagboom, projectleider bij WL Techniek. “Zeker op basis van LoRa-techniek. Dat maakte dit project best spannend. Toch zijn we er achteraf heel content mee. Wanneer je kijkt naar de aanschafkosten, dan is draadloos beheer met HBI en Sqippa heel voordelig. Bovendien is de installatietijd kort en vormen bijvoorbeeld muren of staal geen enkele belemmering voor de communicatie. We hadden slechts twee antennes nodig om alle componenten in het ziekenhuis te kunnen zien én om een optimale signaaloverdracht te garanderen.”
Van tevoren heeft Slagboom uitgebreide productuitleg ontvangen van HBI en Sqippa. “Bovendien hebben onze jongens op de bouw een eendaagse training gevolgd, waarin het installeren en inbedrijfstellen van de armaturen en gateways centraal stond. Tijdens de uitvoering stonden HBI en Sqippa klaar voor technische hulp. Ook zijn we goed begeleid bij de eerste inbedrijfstelling en oplevering. Dat gaf veel vertrouwen. In een volgend project zullen we dit systeem zeker opnieuw aanbieden.”
Neem dan rechtstreeks contact op met HBI Bisscheroux.