Allseas is een wereldwijd toonaangevende aannemer in de offshore energiemarkt. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerp en de uitvoering van grote en complexe offshore projecten op vier terreinen: pijplijninstallatie, zwaar hijswerk, het verzamelen van diepzee mangaanknollen en het afvangen van rivierafval. “Onze corebusiness is het installeren van olie- en gasleidingen op de zeebodem”, vertelt Sustainability Engineer Taco Straathof. “Al sinds onze oprichting in 1985 pionieren wij actief om baanbrekende veranderingen in de offshore energiemarkt mogelijk te maken. Dit begon in 1985 met het pijpleggen met propellers in plaats van traditionele ankers. Elf jaar later hebben wij zelfs de grootste pijpenlegger ter wereld gebouwd; met pijplegrecords die tot op de dag van vandaag nog niet zijn verbroken. In 2015 is Pioneering Spirit in de vaart genomen; een reusachtig schip van 382 m lang en 124 m breed waarmee offshore platforms in één keer opgetild kunnen worden. Begin juli werd hiermee een platform van meer dan 31.000 ton in één keer opgepakt! In de toekomst willen we zelfs platformen tot 60.000 ton gaan heffen. Dit maakt Allseas uniek in de markt, wat tevens geldt voor onze focus op duurzaamheid.”
‘Dare to pioneer’. Deze slogan van Allseas heeft niet alleen betrekking op de grote projecten, maar ook op kleinere initiatieven zoals de verduurzaming van haar schepen. “De implementatie van de Belimo Energy Valve™ in onze klimaatsystemen sluit hier uitstekend bij aan”, vertelt Straathof. “Waar op een standaard containerschip 12 tot 16 mensen varen, werken op onze schepen gemiddeld zo’n 200 tot 500 mensen voor wie we optimale klimaatcondities willen realiseren. De Energy Valve stond in dit kader al geruime tijd op mijn vizier. Niet alleen omdat dit regelorgaan controle geeft over de hoeveelheid water die daadwerkelijk door onze systemen stroomt, maar ook omdat nuttige data wordt verzameld over de installatieprestaties. Circa 1,5 jaar geleden werd dit product ineens actueel bij de verbetering en verduurzaming van het airconditioningssysteem op ons pijplegschip Lorelay; een veelzijdig schip voor de uitvoering van pijpleidingprojecten met een kleine en middelgrote diameter in onbeperkte waterdiepten.”
“Ik ben via een van onze accountmanagers met Taco Straathof in contact gekomen”, vertelt Dirk Bijlaart, Manager Technisch Advies bij Belimo. “Al in ons eerste gesprek gingen we de techniek in, waarbij diverse collega’s aansloten om hun kennis te delen. Via een principeschema kreeg ik inzicht in de systemen op de schepen, op basis waarvan de eerste ideeën voor efficiëntieverbetering ontstonden. Met name met betrekking tot de manier waarop koude werd afgegeven. Met onze RetroFIT+ aanpak zijn we afgestapt van de traditionele opzet in de scheepvaart, waar continuïteit voorop staat.” Straathof: “In de scheepvaart was energie nooit een vraagstuk. Betrouwbaarheid had altijd de overhand. Met de klimaatuitdagingen waar we voor staan echter, zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid inmiddels op één lijn gekomen.”
“In de oude situatie werd koud water continu op vollast rondgepompt”, vertelt hij. “De hoeveelheid water was bovendien ontworpen op de slechtst denkbare condities. Denk bijvoorbeeld aan de hoge luchtvochtigheid in Maleisië of de hoge buitenluchttemperatuur in Australië, die om heel veel koeling vragen. Wanneer hetzelfde schip een halfjaar later in de Noordzee ligt, wordt hierdoor (te)veel energie verspild. Voor de nieuwe situatie zagen wij hier graag verandering in. Een grote wens was bovendien om het airconditioningssysteem op Lorelay met circa 30% uit te breiden, zonder dat het koudwatersysteem rigoureus aangepakt moest worden. Volledig inzicht in en controle over wáár het water stroomt was hiervoor noodzakelijk.”
Lorelay beschikte – net als de andere schepen van Allseas – tot voor kort over een statisch ingeregeld 3-weg systeem met constant debiet. “Wanneer je hier meer verbruikers bij wilt zetten, moet je handmatig de balans herstellen”, weet Straathof. “In dit geval moet je bij élke verbruiker meten hoeveel water hier stroomt en de statische inregelventielen inregelen, waarbij geldt dat de debieten elkaar beïnvloeden.” In samenspraak met Allseas is het 3-wegsysteem geoptimaliseerd en aangepast naar een 2-wegsysteem met Belimo Energy Valves™, vertelt Bijlaart. “Een belangrijke voorwaarde voor deze RetroFIT+ verbetering was dat de pomp die het water rondpompt, met behulp van een frequentieregelaar geregeld kon worden. Hier zijn Taco en zijn collega’s heel goed en voortvarend mee aan de slag gegaan.” In de nieuwe situatie wordt de airconditioning van Lorelay geregeld op basis van een drukregeling, waarbij de 2-weg Belimo Energy Valves™ het water naar de verbruikers regelen. “Op het moment dat de verbruikers minder water nodig hebben, dan hoeft de pomp ook minder hard te draaien”, illustreert Bijlaart .
“Ten opzichte van de oude vollastsituatie is het drukverschil hierdoor sterk afgenomen.” Straathof: “We zijn nu al van 60 naar 45 hertz gegaan, wat een aanzienlijke elektriciteitsbesparing oplevert.” Wanneer het drukverschil afneemt, dan neemt het stroomverbruik in verhouding met de macht 3 af.
Op Lorelay zijn zowel 3e als 4e generatie Belimo Energy Valves™ toegepast. “Met de Belimo Energy Valves™ kan Allseas per verbruiker aangeven hoeveel water hier maximaal naartoe mag stromen”, aldus Bijlaart. “Bovendien krijgt Allseas inzicht in nuttige data zoals het vermogen en de aanvoertemperatuur, retourtemperatuur en temperatuurverschillen, op basis waarvan gebruik en instellingen geoptimaliseerd kunnen worden.” Dit komt de efficiëntie van de koelmachines flink ten goede, aldus Straathof. “Bovendien is de Delta-T verhoogd, naar een gegarandeerde Delta-T van 5°C of hoger.”
“Dankzij het nieuwe 2-wegsysteem kan de bemanning van Lorelay nu per locatie en per omstandigheid bepalen welke koelmachines zij aanzet”, vertelt Straathof. “Ligt het schip bij de Waddenzee, dan is een kleine installatie voldoende, terwijl in bijvoorbeeld Mexico twee grote koelmachines ingeschakeld kunnen worden.” De RetroFIT+ optimalisatie van Lorelay is in oktober 2023 opgeleverd. “Parallel aan dit project hebben wij ook Sandpiper aangepakt; een geankerde bak met platte bodem voor offshore-installatieactiviteiten in ondiep water, die in 2022 door ons is aangekocht en geüpgraded. Hierbij zijn we weggebleven van de traditionele 3-wegkleppen met constant debiet en hebben wij direct een 2-weg injectiesysteem met Belimo Energy Valves™ geïnstalleerd bij álle verbruikers die op het koudwatersysteem zijn aangesloten. Het koudwatersysteem is aangelegd als een gesloten ringsysteem, waardoor we nu én in de toekomst eenvoudig verbruikers kunnen toevoegen en verwijderen.”
Inmiddels is ook gestart met een derde (groot) project op Pioneering Spirit, waar gewerkt wordt met een centraal koelwatersysteem waaraan tal van apparaten hun warmte kunnen afgeven. Vervolgens wordt deze warmte weggekoeld met zeewater. “Ook dit systeem is traditioneel ontworpen, op basis van vollast en de slechtst denkbare condities”, vertelt Straathof. “In de installatie staan acht pompen van 150 kW per stuk, waarvan er drie of vier standaard draaien. Ongeacht of er warmte wordt afgegeven of niet. De Belimo Energy Valves™ worden hier ingezet als dynamische flowregelklep waardoor – als onze Pioneering Spirit niet 100% operationeel is – zo’n 300 kW energie per uur bespaard kan worden. Elke dag en het hele jaar door. Inmiddels hebben we groen licht gekregen vanuit ons management om 160 Belimo Energy Valves™ te bestellen. Daarmee komt het totale aantal Belimo Energy Valves™ in Pioneering Spirit op 174 stuks voor één systeem.”
Op Lorelay zijn 17 Belimo Energy Valves™ geïnstalleerd en op Sandpiper 20. Binnenkort volgt bovendien Audacia, waarop 8 Energy Valves komen, vertelt Straathof. “Daarnaast worden op dit moment 10 Energy Valves geïnstalleerd op Fortitude.”