Via het principe van Internet of Things (IoT) is het onder meer mogelijk om apparaten en sensoren draadloos met het world wide web te verbinden. Dat biedt ongekende mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van gebouwenbeheer. Bij HBI Bisscheroux, ontwikkelaar en fabrikant van hoogwaardige, slimme noodverlichtingsoplossingen, weten ze daar alles van. Het bedrijf biedt niet alleen een breed scala innovatieve producten, maar mag zich ook met recht betitelen als pionier, visionair en kartrekker als het gaat om het draadloos beheer ervan via de cloud.
In de sfeer van gebouwenbeheer biedt IoT vele mogelijkheden. Zo voorziet het beheerders automatisch van allerlei gedetailleerde informatie, zoals meldingen over bijvoorbeeld de accustatus van de noodverlichting, waardoor onderhoudsmomenten nauwkeuriger te voorspellen zijn en incidenten worden voorkomen. Daar blijft het echter niet bij, meent Patrick Mestriner, bij HBI verantwoordelijk voor sales en marketing. “Als het beheer draadloos en cloudbased plaatsvindt, kun je ook beter en gemakkelijker anticiperen op storingen. Tevens wordt het aantal inspecties op locatie flink beperkt. Een welkome extra, zeker in een tijd waarin het erg moeilijk is om gekwalificeerde medewerkers op je loonlijst te krijgen. Bovendien verlaagt het de CO2-uitstoot en bespaar je op grondstoffen en arbeid.”
Draadloos beheer zorgt voor een revolutie in de dienstverlening richting de klant. Dáárvan zijn de ongeveer twintig specialisten van HBI heilig overtuigd. “In termen van een verbeterde bedrijfsvoering en efficiëntere werkprocessen”, vervolgt Mestriner. “Maar ook als je kijkt naar de rol van de beheerder. Die wordt namelijk totaal anders. Enerzijds leidt de data die door de draadloze apparaten wordt gegenereerd tot nieuwe inzichten, oplossingen en businessmodellen. Tegelijk maakt het de beheertaak gemakkelijker en wordt zowel de controle als de veiligheid naar een hoger niveau getild. Naast onze noodverlichtingsarmaturen bieden we ook dáárvoor de oplossingen via het beheerplatform Sqippa.”
Waar de meeste draadloze beheersystemen gesloten zijn, kiest HBI bewust voor LoRaWAN (Long Range Wide Area Network). “Gesloten varianten beperken de keuzevrijheid, verhogen de kosten en zijn als gevolg van zogenaamde vendor lockings inefficiënt”, somt Mestriner op. “Daar komt bij dat de bewijslast voor veiligheid en cybersecurity vaak ontbreekt.” Met LoRaWAN, de wereldwijde en superveilige standaard voor langeafstandcommunicatie met een laag vermogen, heeft de gebruiker daar geen last van. Met miljoenen gateways en devices geldt het als een van de grootste IoT-protocollen ter wereld. Dat uit zich onder andere in zeer krachtige signalen, met een bereik van honderden meters tot 4 kilometer in stedelijke gebieden. En dat allemaal zonder gebruikmaking van repeaters of een mesh-protocol. Mestriner licht de werking toe: “Gekoppelde noodverlichtingsarmaturen verzenden dubbel versleutelde LoRa-berichten op 868 megahertz via de radio. Aansluitend worden ze via gateways naar een netwerkserver in de cloud doorgestuurd. Deze server verzendt de berichten vervolgens naar de applicatieserver Sqippa Online, alwaar ze worden gevisualiseerd en verwerkt.”
Met Sqippa Online noemt Mestriner de geavanceerde cloudgebaseerde omgeving waarmee de door HBI geproduceerde en LoRaWAN-gecertificeerde noodverlichtingsarmaturen efficiënt en gebruiksvriendelijk beheerd kunnen worden. “Met het betaalbare en breed inzetbare Sqippa Online bieden we als lid van de wereldwijd actieve LoRa Alliance beheerders de mogelijkheid om noodverlichting en andere apparaten en sensoren in een gebouw te monitoren en beheren”, aldus Mestriner. “Zo genereert dit beheerplatform dagelijks updates en waarschuwt het automatisch bij stroomuitval of storingen. Daarnaast geeft Sqippa Online via een duidelijke gebouwplattegrond een helder en actueel overzicht van alle aangesloten armaturen. Tot slot voldoe je met deze oplossing automatisch aan de wet- en regelgeving volgens de Omgevingswet, ISSO79 en NEN-EN 50172. Ook dat is een geruststellende gedachte.”
Neem dan rechtstreeks contact op met HBI Bisscheroux.