Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Geluidsschermen die gezien mogen worden

Geluidsschermen die gezien mogen worden

Voor elk gebouw een geluidwerende oplossing

Geluidsschermen rondom airco-units, warmtepompen, luchtbehandelingskasten en andere installaties hoeven niet alleen praktisch te zijn, ze mogen ook mooi zijn. Het oog wil immers ook wat. ModuBar biedt daarom op maat gemaakte schermen aan in verschillende uitvoeringen.

Alle schermen van ModuBar worden op maat gemaakt in de fabriek in Poeldijk. Hier bevindt zich ook het experience center waar installateurs, architecten en adviseurs met eigen ogen kunnen zien welke mogelijkheden er zijn en hoe de schermen gemaakt worden. Grofweg is er keuze uit twee oplossingen: de Noise-Reducer en de Kokowall HA-Minwol variant. De eerste is een geluidwerend scherm met een absorberende laag, steenwol en PE-fleece, afgewerkt met een kunststof separator in de gewenste kleur. Het Kokowall HA-Minwol geluidsscherm is afgewerkt met kokosvezels en daarmee perfect om te laten begroeien met klimplanten. Beide geluidsschermen zijn geschikt voor verschillende ondergronden, bijvoorbeeld betonnen dakconstructies, betonvoeten en gefundeerd in de grond.

Foto 3 UVA Amsterdam
Bij de UvA werd er middenin de stad gewerkt, wat voor de nodige uitdagingen zorgde.

Middenin de stad

De Noise-Reducer wordt het meest toegepast op daken, omdat de kleur en vormgeving daarbij passen en omdat deze schermen onderhoudsvrij zijn. Begin dit jaar plaatste ModuBar bijvoorbeeld een geluidsscherm op het dak van een tijdelijk gebouw van de Universiteit van Amsterdam. “De opdrachtgever had een stalen constructie voorzien waarop de installaties geplaatst waren. Dat hebben wij meegenomen in ons ontwerp, zodat we later de panelen op het dak konden monteren”, vertelt projectmanager Arjan Kick. Het scherm werd drie meter hoog met een gecoate antraciet staalplaat. Kick: “Het gebouw stond middenin de stad en het werk moest op een zaterdag uitgevoerd worden met een torenkraan. Het waren bijna honderd panelen die op één dag geplaatst moesten worden. Best een bijzonder project dus.”

Meegaan met rondingen

Dat maatwerk zeker mogelijk is, laat ModuBar zien bij het Fletcher Hotel in Scheveningen. Daar moesten de schermen bovenop het dak meelopen met de rondingen van het gebouw. Het gaat om een oppervlak van 36 meter lang en schermen van drie meter hoog, vertelt Kick. “Een deel van de panelen hebben we op kleur aangeleverd. Het ontwerp hebben we eerst in 3D uitgewerkt, zodat de opdrachtgever precies kon zien hoe het ging worden.”

Fletcher 1
De schermen op het dak van het Fletcher Hotel bewegen mee met de lijnen van het gebouw.

Ook voor woningbouw

Niet alleen bij bedrijven en instellingen worden de schermen geplaatst, maar ook bij woningen. Zo werd appartementencomplex De Boei in Emmeloord in het voorjaar voorzien van schermen op het dak. Deze werden gemonteerd tussen de bestaande staalconstructie. “Bij nieuwbouw en renovatie zie je dat installaties steeds vaker op het dak geplaatst worden. Die producten maken lawaai en dat probleem lossen wij op. Daarvoor hebben we panelen met verschillende stevigheden en absorptie. Ook op het gebied van afwerking zijn er vele mogelijkheden”, aldus Kick.

ModuBar geeft graag advies over de mogelijkheden en de verschillende geluidsschermen die er zijn. In samenspraak met de installateur wordt er gekeken hoeveel ruimte er aangehouden moet worden om de installatie heen en aan welke eisen de schermen moeten voldoen. Je kunt niet zomaar een omkasting plaatsen om een unit, zonder rekening te houden met koude luchtafvoer, luchtstromen en andere zaken. Wanneer ModuBar al vroeg tijdens een project advies mag uitbrengen, kunnen installaties optimaal geplaatst en afgeschermd worden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten