Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het juiste energiesysteem voor elke situatie

Het juiste energiesysteem voor elke situatie

Hogere voltage batterijsystemen gaan strijd aan met overvol energienet

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil Nederland in 2050 net zero zijn. Dit betekent dat er geen CO2-uitstoot meer is en dat fossiele brandstoffen vervangen moeten zijn door duurzame bronnen. In 2030 moet alvast 55 procent van deze doelstelling bereikt zijn. Top HV Systems is dagelijks in gesprek met bedrijven die investering in verduurzaming overwegen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de bouw en infra, die naarstig zoeken naar oplossingen om hun emissiearme of emissievrije materieel te voeden. Maar ook bedrijven die nieuw willen bouwen of hun productiecapaciteit willen uitbreiden, maar als gevolg van het overvolle energienet geen (zwaardere) aansluiting meer krijgen. Top HV Systems biedt voor al deze vragen een passende oplossing. In dit artikel vertellen Senior Technical Engineer Jondal Simons en Commercieel Technisch Engineer David van Manen hoe de juiste energiesystemen voor elk project tot stand komen.

Stadskanaal By Rosoriginal photography 2024 155 Bewerkt
230 kWh energieopslagsysteem in het veld.

Voor elke energievraag een oplossing

Top HV Systems richt zich op industriële, utiliteits- en woningbouwprojecten met te kleine of zonder netaansluitingen. Maar ook op zakelijke en particuliere gebouwbezitters die hun eigen opgewekte energie willen opslaan voor eigen gebruik en/of hiermee willen handelen. “Met omvormervermogens tot 4 MW en een accu-opslagcapaciteit tot 8 MWh kunnen we elke energievraag snel en efficiënt invullen”, vertelt Simons. “Hierbij kunnen klanten niet alleen vertrouwen op een volledig geassembleerd systeem, inclusief lithium-ion-accu’s, omvormers, zonne-laadregelaars, bekabelingen, energiemeters en bijbehorende software, maar ook op een brede projectondersteuning. Al onze HV-systemen voldoen volledig aan de nieuwe PGS 37-1-richtlijn voor een veilige opslag van elektriciteit in energieopslagsystemen.”

Stadskanaal By Rosoriginal photography 2024 196 Bewerkt Bew

Uitgebreide projectondersteuning

Zowel Van Manen als Simons merken dat de kennis in de markt over hoe netcongestieproblemen opgelost kunnen worden, nog summier is. “Men heeft vaak de klok wel horen luiden, maar weet niet exact waar de klepel hangt”, aldus Simons. “Ook als het om energiesystemen gaat. We ontvangen dagelijks aanvragen voor energieopslagsystemen die onvoldoende doordacht zijn. Zo moeten accu- en omvormervermogens en aansturingen regelmatig gefinetuned worden, waarin wij heel graag voorzien. Het vermogen dat nodig is op piekmomenten én het moment waarop het accusysteem weer volgeladen kan worden, zijn hierbij leidend.”

De meeste aanvragen komen binnen via de mail, website of een warme aanbeveling, vertelt Simons. “Op basis hiervan volgt vaak een telefoongesprek, om met behulp van een inventarisatieformulier de actuele situatie én wensen inzichtelijk te krijgen. Tegen welke uitdaging(en) loopt een bedrijf aan? En welke technische gegevens zijn al beschikbaar, als je kijkt naar het (verwachte) verbruik van een pand, de opbrengst van de zonnepanelen, de net-aansluiting en de aanwezigheid van een eventuele generator? Maar ook: welke processen wil een bedrijf elektrificeren? Staan er uitbreidingen van bijvoorbeeld productielijnen, elektrisch materieel en/of elektrisch vervoer op de planning, die vragen om schaalbaarheid van het energiesysteem? Of is om andere redenen flexibiliteit gewenst?” 

Stadskanaal bewerkt
Hoogwaardige batterijen voor de accusystemen.

Conform de PGS-richtlijn 

Ook kijkt Top HV Systems naar de juiste locatie voor het HV-systeem, rekening houdend met de gestelde eisen in de PGS-richtlijn, vertelt Van Manen. “Bovendien verzorgen wij de juiste informatie voor de omgevingsvergunning én toestemming van bijvoorbeeld de brandweer en veiligheidsregio. Hierdoor zijn klanten verzekerd van een optimaal werkend systeem, dat aan álle eisen en richtlijnen voldoet. Ongeacht of men kiest voor off-grid en hybride systemen (OHS), energieopslagsystemen (ESS) of thuisbatterijen (HES), die indien gewenst ook Virtual Power Plant (VPP) ready geleverd kunnen worden. Hierdoor wordt het tevens mogelijk om lokaal energie te delen.”

Off-grid en hybride systemen 

Onder OHS vallen de zogenaamde off-grid en hybride systemen, die vaak een afwijkend doel maar een vergelijkbare opbouw kennen. “De off-grid systemen worden met name toegepast door woningbezitters die zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen wonen”, weet Van Manen. “In de meeste gevallen wordt hierbij de combinatie gemaakt met zonnepanelen voor de energieopwekking. Op bewolkte dagen kan bovendien een generator uitkomst bieden door het accusysteem in korte tijd en in vollast weer op te laden.”

006b472b 9711 4b8b 9118 db7b5b33bf4d
Onderhoud volgens de PGS37-1 richtlijn.

Emissieloze bouwplaats en infraprojecten

De hybride systemen zijn bij uitstek geschikt voor bouw- en infraprojecten waar geen of een beperkte netaansluiting voorhanden is en/of waar traditionele generatoren niet (meer) wenselijk zijn. Top HV Systems levert hiervoor een plug-and-play energiemodule, die in iedere bouwplaatscontainer geplaatst kan worden. De energiemodule doet vervolgens dienst als standalone 3-fase bouwaansluiting (3×30 t/m 3×200 kVA), waarbij een generator de piekvragen opvangt. Simons: “Bouw- en infrabedrijven kunnen op deze manier tot 90% besparen op de draaitijd van de generator, wat resulteert in 90% minder uitstoot van stikstof, CO2, zwavel, roetdeeltjes en andere fijnstof uit uitlaatgassen. Ook wordt geluidsoverlast voor de omgeving beperkt en kan flink bespaard worden op onderhoud.”

Peakshaving systemen

De peakshaving systemen van Top HV Systems worden steeds populairder in nieuwe woonwijken, waar een juiste netaansluiting steeds langer op zich laat wachten. “In dit geval kijken wij graag met de klant mee naar hoe de energiebehoefte in de komende jaren ingevuld kan worden”, aldus Van Manen. “Maar ook naar welke impact en kosten dit meebrengt voor het volledige project. Hoe kunnen we garanderen dat bewoners comfortabel kunnen wonen, totdat hun netaansluiting wordt verzwaard?” In veel gevallen gaat het hierbij om overbruggingsperiodes van 3 tot wel 10 jaar, weet hij. “Daarna kunnen de peakshaving systemen behouden en benut worden als energieopslagsysteem (ESS).”

Stadskanaal By Rosoriginal photography 2024 59
HV-batterijen voor mobiele applicaties.

Energieopslagsystemen (ESS)

Voor (productie-)bedrijven zijn het steeds vollere stroomnet en bijbehorende beperkingen vaak reden om te kiezen voor Energy Storage Systems (ESS). “Steeds meer bedrijven kunnen geen (extra) aansluiting krijgen”, weet Simons. “Wie (verder) wil verduurzamen, automatiseren of groeien, moet daarom op zoek naar alternatieven.” Voor deze bedrijven kan ESS verlichting bieden. “Het ESS functioneert in dit geval als netondersteuning, door het opvangen van piekbelastingen in het energiegebruik.” Ook biedt het ESS uitkomst voor bedrijven en eigenaren van luxe woningen die de hoge kosten voor of lange aanlegduur van extra netcapaciteit bij een grootverbruikaansluiting willen ondervangen. 

Thuisbatterijen

In een tijd van stijgende woonlasten wordt Nul-op-de-Meter wonen steeds populairder. In navolging van vloer-, dak- en spouwmuurisolatie investeren steeds meer bewoners in zonnepanelen, die ook steeds meer energie opwekken, vertelt Simons. “Nu de zogenaamde salderingsregeling in de komende jaren wordt afgebouwd, wordt het steeds aantrekkelijker om deze energie ook zelf op te slaan. Bijvoorbeeld in onze plug-and-play HV-thuisbatterijen met een opslagcapaciteit <20 kWh, waarmee een hoge laad- en ontlaadefficiëntie van meer dan 97% gegarandeerd wordt. Doordat deze systemen niet onder de PGS 37-1-richtlijn vallen, zijn zij bovendien heel kostenefficiënt.”

Tijdelijke huuroplossingen

Naast de engineering en levering van nieuwe systemen, maakt Top HV Systems het ook mogelijk om tijdelijk energiesystemen te huren. “Het mooie van onze huuroplossingen is dat we alle actuele data direct goed kunnen uitlezen”, benadrukt Simons. “Hierdoor kunnen we ons systeem exact afstemmen op de werkelijke vraag. Ook kunnen we op basis hiervan eventuele uitbreidingen in de toekomst exact doorrekenen. Indien gewenst kunnen wij bovendien de installatie van het complete systeem coördineren.” 

Energiemanagementsysteem is key

Ongeacht voor welk systeem men uiteindelijk kiest: het energiemanagementsysteem (EMS) is essentieel om alle energiestromen goed en efficiënt af te stemmen, vertelt Simons. “Het EMS betreft een combinatie van hardware en software en bestaat onder andere uit energiemeters die realtime de energiestromen binnen het bedrijf meten. Hoeveel energie wekken de PV-panelen op elk moment op? Maar ook: wat zijn de actuele EPEX-prijzen? Op basis hiervan kan bijvoorbeeld goedkoper geladen worden. Bovendien kan automatisch bepaald worden wanneer eigen opgewekte energie gebruikt moet worden en wanneer gebruik via het net financieel interessanter is. Ultieme doel hierbij is dat aan het eind van de dag het elektrisch materieel en elektrisch vervoer volledig zijn opgeladen en de accu’s zijn gevuld, terwijl tegelijkertijd de bedrijfsvoering en productie ongehinderd doorgang konden vinden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten