De overname van laadpaalproducent Ecotap in 2021 heeft Legrand Nederland, aanbieder van integrale projectoplossingen voor energiedistributie, communicatienetwerken en gebouwautomatisering, volop nieuwe kansen en uitdagingen opgeleverd. Als onderdeel van de wereldwijd actieve Legrand Group beschikt het bedrijf inmiddels over een vergaande expertise en ervaring op het gebied van onder meer laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Oftewel: niet alleen het laadpunt, maar ook de fysieke infrastructuur eráchter. Daarmee voorziet het Boxtelse bedrijf in een sterk groeiende behoefte.
De kracht van de producten van Legrand zit ‘m in de combinatie. In het geval van de laadpalen en laadoplossingen is het al niet anders. Samen vormen ze een hoogwaardige twee-eenheid die door de specialisten van de onderneming op verschillende plekken in Nederland wordt ingepast. Maatgericht, efficiënt en met een scherp oog voor veiligheid. In de openbare ruimte, maar ook op het eigen bedrijfsterrein of aan huis. Kiezen voor Legrand is kiezen voor een oplossing die werkt. Overal en altijd. Inmiddels is de combi laadpaal-laadoplossing een populaire specialiteit van het huis. En de vraag zal in de toekomst alleen maar verder in omvang groeien. De redenen daarvan zijn duidelijk, meent Lion van Nuenen, manager productmanagement & PIM (Product Informatie Management) namens Legrand Nederland. “Behalve de gaande energietransitie neemt de komende jaren ook de behoefte aan elektrisch rijden steeds sterker toe. Daarnaast gaat de overheid met ingang van 2025 verspreid over heel Nederland zo’n veertig zero-emissiezones creëren. Dat zal de nodige gevolgen hebben, vooral in logistieke zin.”
Het zijn ontwikkelingen waarop Legrand scherp en in de volle breedte anticipeert. Met een hoogwaardig productenpakket, maar ook met een goed stuk advies en een alomvattende benadering (zie ook LinkedIn). Simpelweg omdat voorzien in de stroombehoefte meer omvat dan het plaatsen van een eenvoudige laadpaal alléén. “We kijken ook en vooral naar de infrastructuur erachter”, legt business development manager EVCS/laadoplossingen Dimitri Meijer uit. “Die is nóg belangrijker. Zeker in gebouwomgevingen. Vooral daar zorgen de elektrificatie en de toenemende vermogensbehoefte voor een dusdanige druk op de capaciteit van ons elektriciteitsnetwerk, dat je de gehele infrastructuur onder de loep moet nemen. Want je kunt wel een mooie laadoplossing wensen, ook de bedrijfsproductie moet zonder oponthoud of problemen door kunnen draaien. Dat soort zaken brengen we helder in kaart en vertalen we naar een oplossing. Met slimme meetsystemen die we samen met verschillende gerenommeerde partners hebben ontwikkeld en in de markt zetten.”
Tegelijk probeert Legrand Nederland de perceptie van de toekomstige gebruikers te beïnvloeden. Elektrisch rijden vereist namelijk een ander gedrag dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een brandstof zoals benzine. “Je gaat naar een situatie toe waarin je laadt waar de auto staat en laadt naar behoefte”, aldus Van Nuenen. “Een gegeven dat vraagt om een alternatieve benadering. Ook daarbij zijn we onze opdrachtgevers graag van dienst.”