Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Los het drinkwatertekort op met regenwater 

Los het drinkwatertekort op met regenwater 

In een wereld waarin water schaars is, lijkt het ondenkbaar dat we onze toiletten spoelen met kostbaar leidingwater. Maar helaas is niets minder waar. Wist je dat we in Nederland per persoon meer dan 100 liter drinkwater per dag gebruiken? En dat we meer dan 50% hiervan door het toilet spoelen of gebruiken voor de wasmachine en/of tuin? Toepassingen waar helemaal geen dure drinkwaterkwaliteit voor nodig is! “Drinkwaterverspilling is ongelooflijk zonde en ook onnodig”, meent Sander Schonewille, productspecialist bij Wildkamp. “Grijswater en regenwater zijn namelijk perfect recyclebaar. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar levert ook aanzienlijke waterbesparingen tot wel 60% op. Dankzij de kennis en het uitgebreide productassortiment van Wildkamp zijn dergelijke systemen bovendien eenvoudig te realiseren.”

Sander
Sander Schonewille, productspecialist bij Wildkamp: “Regenwater hergebruiken is maatwerk.”

Dreigend watertekort 

Het waterverbruik neemt exponentieel toe. Onderzoek van het RIVM toont aan dat er in 2030 grote drinkwatertekorten ontstaan. Er moet maar liefst 102 miljoen kubieke meter water extra worden gewonnen, maar de mogelijkheden hiervoor ontbreken. “Het watertekort is nu regionaal al het geval. Ons drinkwaternet kan simpelweg de toenemende vraag niet aan. Zonder maatregelen gaat dit voor veel bedrijven problemen opleveren”, weet Schonewille. “Je ziet nu al bedrijven, zoals recreatieparken en campings, die niet (meer) kunnen uitbreiden omdat het waterbedrijf de watercapaciteit bij pieken niet kan garanderen. Ook is de prognose dat drinkwater in de komende jaren 30% duurder wordt. De waterbedrijven leggen deze kosten neer bij de grootverbruikers. Voor steeds meer bedrijven is dit voldoende aanleiding op over te stappen op het recyclen van regenwater.” 

Opslagtank
Deze betonnen tank kan 20.000 liter regenwater bergen.

Hergebruiken in plaats van afvoeren

De hemelwaterverordening in België is al aangescherpt. Grotere regenwaterputten en meer water dat geïnfiltreerd moet worden is één van de vele maatregelen waarmee de regering onze zuiderburen beter wil wapenen tegen tekorten en droogte. Regenwater opvangen en hergebruiken is daar dus de regel, afvoeren de uitzondering. “Ook Nederland maakt hierin stappen”, vertelt Schonewille. “De overheid heeft als doelstelling dat in 2035 20% minder drinkwater wordt verbruikt. De grootste waterbedrijven in Nederland committeren zich al aan deze doelstelling.”

Hergebruik
Door gefilterd regenwater te gebruiken, kun je flink besparen op kostbaar drinkwater.

Voordelen 

Door gefilterd regenwater te gebruiken voor de wasmachine, tuin en/of het spoelen van het toilet kun je flink besparen op kostbaar drinkwater. “Met de regenwatersystemen van Wildkamp kan dit op een veilige en betrouwbare manier”, aldus Schonewille. “Regenwater bevat geen kalk en is daardoor zelfs beter voor de was dan drinkwater. Het regenwater wordt door het regenwatersysteem opgevangen, gefilterd en vervolgens teruggepompt naar de verbruikspunten binnen het perceel.” Binnen veel gemeenten zijn burgers al verplicht om regenwater op het eigen perceel te lozen en niet meer in het riool. “Door een regenwatersysteem kun je regenwater hergebruiken en tegelijkertijd wordt het riool niet meer belast.” 

Intelligent regenwatersysteem 

De regenwatersystemen van Wildkamp bevatten een unieke besturingstechnologie. De intelligente regenwater managementtechnologie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de pomp automatisch omschakelt op drinkwater als de regenwaterput dreigt leeg te raken. “Het is dus feitelijk een slimme besturing voor regenwatersystemen”, aldus Schonewille. “Bij een lege regenwaterput wordt deze niet bijgevuld met duur leidingwater, maar schakelt het beregeningssysteem automatisch over op leidingwater, zonder de regenwaterput te vullen. Na een regenbui schakelt het systeem bovendien automatisch weer terug op het regenwater. Op deze manier levert de slimme technologie méér waterbesparing op en wordt een hogere bedrijfszekerheid gegarandeerd.”

Regenwaterhergebruik voor bedrijven 

Regenwatersystemen zijn niet alleen geschikt voor particuliere woningen, maar ook voor appartementencomplexen, scholen, horeca, campings, vakantieparken, openbare gebouwen en sportcentra. Daar is het opvangen en gebruik van regenwater bijvoorbeeld erg nuttig voor het spoelen van toiletten. Bedrijven kunnen regenwater bovendien prima gebruiken als proceswater. 

Assortiment 

Wildkamp biedt een uitgebreid assortiment regenwater hergebruiksystemen. Van compleet uitgeruste regenwatertanks tot KIWA-gekeurde pompsystemen, die zeer goed zijn doorontwikkeld qua opslag, filtering, pomptechniek, veiligheid en gebruiksgemak. “Door de toegepaste filtertechniek zijn gebruikers verzekerd van de beste waterkwaliteit”, aldus Schonewille. “Maar ook van de meest professionele systemen, met bewezen technieken die al meer dan 20 jaar worden toegepast.”

Regenwater hergebruiken is maatwerk. Zo is de capaciteit van de tanks afhankelijk van de behoefte. De specialisten van Wildkamp helpen je graag bij het ontwerpen van een effectief regenwater hergebruiksysteem.    

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Wildkamp.

wildkamp 1 Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
wildkamp 1 Telefoonnummer 0523 - 68 75 00 E-mailadres info@wildkamp.nl Website www.wildkamp.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten