Veel delen van ons land hebben te maken met netcongestie, als gevolg van de versnelde energietransitie en toenemende vraag naar energie. Dat we tegelijkertijd ook een drinkwatercongestie hebben, is minder bekend. “Ons drinkwatertekort voltrekt zich op dit moment nog enigszins in de luwte”, erkent Rudolf van de Velde, productspecialist bij Wildkamp. “Toch staat de drinkwaterzekerheid op het spel. Als we niet uitkijken, kampen we al in 2030 met een flink tekort. Volgens het RIVM, de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Planbureau voor de Leefomgeving is de situatie zelfs urgent en is slim waterbeheer noodzakelijk.” Tijdens diverse kennissessies in maart neemt Wildkamp professionals in de installatie- en bouwsector mee in de noodzaak én mogelijkheden van slim waterbeheer, waarbij regenwatermanagement, hergebruik van regenwater en pomptechnieken de belangrijkste topics zijn.
Om het grote tekort aan drinkwater aan te pakken, worden diverse initiatieven ontplooid. “Een eerste stap hierbij is bewustwording”, aldus Van de Velde. “Een persoon gebruikt gemiddeld 129 liter water per dag en dat kan best een beetje minder.” Wanneer bewoners bewuster met water omgaan en bijvoorbeeld korter douchen, heeft dat een remmend effect op het drinkwatertekort, vertelt hij. “Ditzelfde geldt voor waterbesparende technieken zoals douchekoppen, kranen en toiletten.”
Een volgende stap is hergebruik van regenwater. “Per dag verbruiken we circa 35 liter drinkwater om ons toilet door te spoelen en 17 liter voor het wassen van onze kleding”, weet Van de Velde. “Ook gebruiken we gemiddeld zo’n 1.100 liter gezuiverd drinkwater per jaar om de planten in onze tuin te sproeien. Zonde en onnodig, want hier kan uitstekend regenwater voor gebruikt worden! Met het oog op de drinkwatertekorten verwachten we dat regenwatersystemen steeds meer de norm zullen worden. Bijvoorbeeld in duurzame bouwprojecten.”
Een regenwatersysteem is een praktische en duurzame oplossing om regenwater op te vangen en te gebruiken, vertelt Van de Velde. “Het systeem vangt water op van het dak en leidt dit via goten en filters naar een opslagtank. Vervolgens wordt het water opnieuw gefilterd, voordat het gebruikt wordt voor dagelijkse toepassingen zoals toiletspoeling en wasmachines.”
Naast particuliere woningen zijn regenwatersystemen bij uitstek geschikt voor grotere gebouwen zoals appartementencomplexen, scholen, campings en sportcentra, vertelt Rick van Dijken, vestigingsmanager bij Wildkamp Roden. “Het gebruik van regenwater voor bijvoorbeeld het spoelen van toiletten kan ook hier leiden tot aanzienlijke drinkwaterbesparingen. En ook bedrijven kunnen regenwater inzetten, bijvoorbeeld voor hun schoonmaakwerkzaamheden of als proceswater.”
Wildkamp heeft al vele jaren ervaring in regenwateropvang en regenwaterinfiltratie. “De kennis die wij in de afgelopen jaren hebben opgedaan, zetten we graag in om professionals in de installatie- en bouwsector te informeren en ondersteunen”, vertelt Van Dijken. “Bijvoorbeeld tijdens onze kennissessies over slim waterbeheer.” Elke kennissessie start met een korte introductie over de drinkwaterproblemen, de verwachte wijzigingen in wet- en regelgeving en de diverse maatregelen die het RIVM adviseert, vertelt hij. “Vervolgens komen de regenwatersystemen aan bod. Waar moet je aan denken bij het ontwerp en de installatie van een regenwatersysteem?”
“Bij het ontwerpen van een regenwatersysteem komt meer kijken dan enkel het installeren van kratten, een opslagtank, pompen en leidingen”, benadrukt Van de Velde. “Een goed ontwerp is maatwerk, waarbij rekening moet worden gehouden met factoren zoals dakoppervlakte, neerslaghoeveelheden en het waterverbruik van de woning of het bedrijf. Daarom staan we uitgebreid stil bij deze thema’s. Bovendien besteden we aandacht aan de diverse soorten opslagtanks (kunststof of beton), filters (bladvangers, zandvangputten, sedimentfilters en actief koolfilters) en pompen (in/buiten de tank, met frequentieregelaar of pompschakelaar).”
Een belangrijke aanvulling op het thema regenwateropvang is regenwaterinfiltratie, op het moment dat de regenwateropslagtank vol zit. “Regenwaterinfiltratie zorgt ervoor dat het overtollig regenwater niet direct wordt afgevoerd naar het riool, maar infiltreert in de bodem op het eigen terrein”, aldus Van Dijken. “Op deze manier draagt het regenwater bij aan de aanvulling van het grondwater, wordt de druk op het rioolstelsel verminderd en wordt uitdroging van de bodem voorkomen.”
Onderdeel van elke kennissessie is bovendien een presentatie van gastspreker Jeroen Renders van Drop2Drink (D2D) Water Solutions, die meer vertelt over hoe je met behulp van een speciaal ontwikkelde unit regenwater kunt omzetten naar water van drinkwaterkwaliteit. Alle kennissessies duren één dag en worden georganiseerd op een interessante locatie in het land, waar tevens een uitgebreide lunch en rondleiding verzorgd worden.
De kennissessies over slim waterbeheer staan gepland voor:
11 maart: De Grolsch Veste Enschede
13 maart: Maaspoort Den Bosch
18 maart: AFAS Stadion Alkmaar
20 maart: Madurodam Den Haag
25 maart: TT circuit Assen
Aanmelden kan eenvoudig via wildkamp.nl/kennisevents
Neem dan rechtstreeks contact op met Wildkamp.