Het toevoeren van frisse buitenlucht en afvoeren van vervuilde binnenlucht is één van de belangrijkste maatregelen om tot een gezond binnenklimaat te komen en om het welzijn en de leerprestaties van leerlingen te bevorderen. Daarvan zijn we ons inmiddels wel bewust. Toch kampt het gros van de 7.000 basisscholen en 650 middelbare scholen in ons land nog altijd met te hoge CO2-concentraties, te lage of te hoge temperaturen, tochtklachten en onaangename geuren. Om het binnenklimaat in deze scholen met minimale ingrepen te verbeteren, het concentratievermogen van de leerlingen te bevorderen én het ziekteverzuim te beperken, heeft Ned Air een moderne en volledig vraaggestuurde decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning ontwikkeld: de Ned Air EduComfort.
In de afgelopen jaren heeft Ned Air al meer dan 2.500 EduComfort schoolventilatie-units verkocht. Een recent project betreft een middelgrote scholengemeenschap in Zuid-Holland, dat praktijkonderwijs verzorgt voor leerlingen van 12 t/m 18 jaar. Het onderwijsaanbod richt zich op wonen, werken, vrije tijd en burgerschap, waarbij de leerlingen in vijf jaar tijd en door middel van stages en lessen leren om zelfstandig in de maatschappij te functioneren. “De ventilatie van de school werd lange tijd geregeld door de ramen te openen”, weet Dennis Osinga, Area Manager bij Ned Air. “Afgelopen zomer kwam hier verandering in. Samen met de installateur hebben wij het schoolgebouw bezocht en een voorstel voor verbetering uitgewerkt, dat inmiddels ook is uitgevoerd.”
De wens van de school was om de theorie- en praktijklokalen te voorzien van ventilatie én koeling. “Door de specifieke bouw van het pand en het ontbreken van een plat dak en/of overige geschikte ruimten voor centrale luchtbehandelingskasten was het een uitdaging om goede ventilatie in alle lokalen te realiseren”, vertelt Osinga. “Door het oplopen van de temperaturen in de lokalen als gevolg van de gebouworiëntatie, leerlingaantallen en activiteiten, was bovendien koeling gewenst. Onze EduComfort schoolventilatie-units bieden voor deze beide uitdagingen een oplossing. Samen met de installateur hebben we een installatie-ontwerp uitgewerkt met 27 EduComfort 1000 schoolventilatie-units, inclusief DX-batterij.”
De decentrale EduComfort units zijn ontwikkeld volgens het Programma van Eisen Frisse Scholen klasse B. “De units houden het CO2-peil in het lokaal op orde met 100% verse buitenlucht en voldoen aan een geluidsniveau van maximaal 32 dB(A) bij 950 m3/h. Dankzij de tegenstroom warmteterugwinning wordt bovendien een optimaal rendement van 90% behaald, waardoor het energieverbruik voor de eindgebruiker tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast bevat deze warmtewisselaar een bypass voor zomernachtventilatie, waardoor de lokalen bij lagere buitentemperaturen efficiënt gekoeld kunnen worden.” Alle 27 schoolventilatie-units zijn in de schoolvakantie gemonteerd en gekoppeld aan een buitendeel, die in de gewenste koeling voorziet. “Dankzij de plug-and-play configuratie kon de installateur twee units per dag plaatsen. Vervolgens hebben wij gezamenlijk de inbedrijfstelling verzorgd. Sindsdien kunnen de leerlingen van de scholengemeenschap optimaal leren in een gezonde omgeving.”
Alle ventilatie-units in dit project zijn voorzien van een touchscreen bediendisplay, waarop gebruikers de gewenste inblaastemperatuur kunnen instellen. “Dit biedt bijvoorbeeld voordelen in de zomer, omdat de koelmogelijkheid dan optimaal kan worden benut”, aldus Osinga. Ook kunnen op het display de CO2-waarden worden afgelezen. “Omdat gebruikers niet altijd weten wat deze waarden betekenen, worden de getallen ondersteund met een led met stoplichtfunctie (groen, oranje of rood). Bij groen is de CO2-waarde in de ruimte in orde, bij oranje is verbetering (extra ventilatie) wenselijk en bij rood moet direct actie worden ondernomen.”
De units van de scholengemeenschap zijn tevens voorzien van een internetaansluiting, waardoor de installateur de units eenvoudig op afstand kan monitoren. Bovendien kunnen instellingen en kloktijden eenvoudig worden aangepast. Indien nodig kan ook de service-afdeling van Ned Air op afstand in de installaties meekijken.
De EduComfort schoolventilatie-units behoren tot de stilste in de markt en kunnen naar wens voorzien worden van koeling én verwarming. Uniek is bovendien dat de units grotendeels circulair zijn gebouwd. “Voor de thermische isolatie is gerecycled geperst papier toegepast in plaats van steenwol, terwijl voor de akoestische isolatie polyesterwol in plaats van glaswol is gebruikt”, aldus Osinga. “Polyesterwol is namelijk recyclebaar, hypoallergeen en brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee.” Daarnaast is het meeste sendzimir verzinkt staal vervangen door aluminium, waardoor de units nog lichter zijn.
In de Zuid-Hollandse scholengemeenschap zijn de EduComfort schoolventilatie-units grotendeels achterin de lokalen en aan het plafond opgehangen. Voor het aanzuigen van frisse buitenlucht en afvoeren van vervuilde binnenlucht zijn openingen in de gevels gemaakt, vertelt Osinga tot besluit. “Bovendien zijn de buitendelen zo dicht mogelijk bij onze ventilatie-units aan de gevels opgehangen, waardoor geen intern kanaalwerk nodig was. Alle EduComfort units zijn voorzien van verstelbare jetnozzles, waarmee verse lucht tochtvrij kan worden inblazen. Installateurs kunnen deze nozzles zodanig instellen, dat op iedere plek in het lokaal en volgens het coanda-principe een optimale luchtverdeling wordt geborgd.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Ned Air.