Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een verhoogd comfort en aanzienlijk minder energie
In Bastion Hotel Maastricht Centrum is het bestaande VRF-systeem voor koeling recent vervangen door een VRF-systeem van Mitsubishi Electric waarmee gelijktijdig gekoeld én verwarmd kan worden.

Een verhoogd comfort en aanzienlijk minder energie

Nieuw VRF-systeem voor Bastion Hotel Maastricht Centrum

Als vaste partner van Bastion Hotels voert Technisch Buro Kaptein al vele jaren alle voorkomende werkzaamheden aan de airconditionings- en warmtepompsystemen uit. Van nieuwbouw tot renovatie, vervanging en onderhoud. Een recente opdracht betreft de vervanging van de airco-installaties in Bastion Hotel Maastricht Centrum, waarbij het bestaande VRF-systeem voor koeling is vervangen door een VRF-systeem van Mitsubishi Electric waarmee gelijktijdig gekoeld én verwarmd kan worden.

Bastion Hotel Maastricht Centrum is een 4-sterren hotel in het historische centrum van Maastricht, op steenworp afstand van het Vrijthof en de Markt. Voor de klimatisering van de hotelkamers werd lange tijd gebruik gemaakt van een 2-pijpssysteem waarmee uitsluitend gekoeld kon worden. “Inmiddels was de bestaande installatie aan het eind van zijn technische levensduur gekomen”, vertelt Menno van Oorschot, directeur van Technisch Buro Kaptein. “Een mooi moment om te verduurzamen én om energie te besparen.”

city multi
Het VRF R2-systeem van Mitsubishi Electric onderscheidt zich door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en energie-efficiëntie.

C.O.P. van 8,0

In samenspraak met Bastion Hotels kwam Technisch Buro Kaptein al gauw uit bij het VRF R2-systeem van Mitsubishi Electric, dat zich onderscheidt door een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en energie-efficiëntie. Bovendien kon – ten opzichte van andere leveranciers – bespaard worden op leidingmateriaal, vertelt Van Oorschot. “En dat scheelt veel tijd.” Voor de engineering en levering werd de samenwerking gezocht met Mitsubishi Electric importeur Alklima. “Aan tafel met Technisch Buro Kaptein en aan de hand van de gebouw- en installatietekeningen hebben wij een mooi plan voor het hotel uitgewerkt”, vertelt Martijn van Leerdam, adviseur bij Alklima. “Aan de basis hiervan ligt ons VRF R2-systeem, waarmee gelijktijdig gekoeld en verwarmd kan worden en waarbij ook energie-uitwisseling mogelijk is. Hierdoor kan periodiek een C.O.P. van maar liefst 8,0 worden gehaald!”

Besparing op energie en overlast

In hotels wordt het City Multi R2-systeem vaak onderverdeeld in meerdere systemen, zodat de werkzaamheden gefaseerd per verdieping en met minimale overlast kunnen worden uitgevoerd, vertelt Van Leerdam. “Hierdoor konden in dit project de hotelactiviteiten op de overige verdiepingen gewoon doorgaan. Elk R2-systeem beschikt over een luchtgevoerde warmtepomp buitenunit op het dak, die door middel van koelleidingen is aangesloten op een BC-controller op de verdieping. Deze BC-controller vormt het hart van de installatie en voorziet alle kanaalunits in de hotelkamers van exact de juiste hoeveelheid warmte en koude. Dankzij de BC-controllers kunnen de ruimtes onafhankelijk van elkaar gekoeld of verwarmd worden. Bovendien wordt efficiënt energie uitgewisseld, waardoor zeer hoge rendementen worden geborgd en energievernietiging wordt voorkomen.” Dankzij bedienunits in de ruimte kunnen hotelgasten hun eigen comfort bepalen. “Een koppeling met de kaartlezer garandeert dat kamers alleen geklimatiseerd worden wanneer zij ook daadwerkelijk in gebruik zijn. Ook dit levert een flinke energiebesparing op.”

In het Bastion Hotel Maastricht Centrum zijn in slechts drie maanden negen City Multi R2-systemen geïnstalleerd, vertelt Van Oorschot. “Voor de algemene ruimtes zoals het restaurantgedeelte is gekozen voor een 2-pijps City Multi Y-systeem, waarmee óf verwarmd óf gekoeld kan worden. De buitenunits zijn gekoppeld aan 128 binnenunits in kanaaluitvoering.”

Hergebruik van leidingwerk én koudemiddel

Behalve op energie, kon in het Bastion Hotel Maastricht Centrum ook bespaard worden op materiaal, vertelt Van Oorschot. “Het bestaande leidingwerk in bijvoorbeeld de schachten is gehandhaafd en ook de oude hoofdleidingen konden we hergebruiken. Bovendien is het R-410A koudemiddel van het oude VRF-systeem hergebruikt in de nieuwe oplossing, wat goed past binnen het circulaire gedachtegoed.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten