Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hybride verwarmen doe je samen!
Tijdens een locatieschouw wordt het besparingspercentage bijgesteld, op basis van de isolatiewaarden van het gebouw, eventuele vloerverwarming, et cetera. Ook wordt nadrukkelijk gekeken naar de (gebouw)technische mogelijkheden.

Hybride verwarmen doe je samen!

Met de installatie van een nieuwe generatie Quinta hr-ketel kunnen gebouweigenaren gemiddeld tot 20 procent op hun stookkosten besparen. Voegen zij ook een Effenca warmtepomp toe, dan kan die besparing oplopen tot wel 75 procent! Om gebouweigenaren te overtuigen van het nut én de impact van hybride verwarmen, biedt Remeha uitgebreide ondersteuning. Van de planvorming tot en met de inbedrijfstelling en zowel van gebouweigenaren, installateurs als adviseurs.

“Installateurs vinden het soms lastig om het nut en de impact van hybride verwarmen duidelijk uit te leggen aan hun opdrachtgevers”, merkt Hilbert den Boef, Sr. Accountmanager Utiliteit bij Remeha. “Hierdoor blijft de verduurzaming van onze gebouwde omgeving soms wat achter op de (overheids)doelen. Wij bieden hier een extra incentive door al aan de voorkant een goede inschatting van de mogelijke besparing te geven, bij ketelvervanging én bij toevoeging van een hybride warmtepomp. Daarmee geven wij installateurs goede handvatten om het gesprek aan te gaan. Een gesprek waar wij indien gewenst ook vrijblijvend bij aanschuiven voor extra duiding.”

quinta cascade linksvoor 2
In de nieuwste Quinta-versie is de Remeha regeltechniek geïntegreerd. Bovendien is de hr-ketel voorbereid voor wisselende gassoorten, inclusief waterstof.

‘De eerste stap is hybride’

De reden dat Remeha vaak niet direct all-electric adviseert, is omdat deze stap voor de meeste gebouwen te groot is. “In dit geval is het handiger om éérst de stap naar hybride te maken”, aldus Den Boef. De besparing die hybride verwarmen oplevert, is natuurlijk afhankelijk van de omvang en isolatiewaarde van een gebouw en het gebruikspatroon, weet hij. “Wat wij zien echter, is dat gebouweigenaren hun investering – zelfs als wij het warmtepompaandeel bescheiden berekenen – al binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Het geld dat zij daarná besparen, kunnen zij besteden aan eventuele vervolgstappen naar all-electric. Bijvoorbeeld door het gebouw steeds verder te verbeteren, waardoor de warmtepomp als vanzelf naar hen toekomt. Situaties waarin hybride warmtepompen ook voldoende geschikt blijken voor all-electric verwarming zijn hierbij geen uitzondering.”

Uitgebreide locatieschouw

“Gebouweigenaren met een warmtepomp kunnen tot 75 procent besparen op aardgas”, benadrukt hij. “In de eerste inschattingen rekenen wij echter met 40 procent.” Tijdens een locatieschouw wordt dit percentage bijgesteld, op basis van de isolatiewaarden van het gebouw, eventuele vloerverwarming, et cetera, vertelt Frank Kroonenburg, Senior Application Engineer Utiliteit bij Remeha. “Ook kijken wij nadrukkelijk naar de (gebouw)technische mogelijkheden. Is de huidige elektra-installatie geschikt voor hybride verwarmen? En kunnen de warmtepompen op het dak geplaatst worden? Wat betekent dit voor de gebouwconstructie? En voor het geluid? Op basis hiervan maken wij een advies én besparingsberekening op maat, waarbij in veel gevallen gekozen wordt voor onze Effenca MiddenTemperatuur (MT) warmtepompen in combinatie met onze nieuwe Quinta hr-ketel en de miTera Plus hybride cascaderegeling, waarmee tot acht toestellen slim aangestuurd kunnen worden. Zowel standalone als binnen het gebouwbeheersysteem.”

Quinta rechtsvoor 03
Quinta is de meest toegepaste solo cv-ketel in de utiliteitsbouw.

MT warmtepompen tot 190 kW

De Effenca MiddenTemperatuur (MT) warmtepomp betreft een invertergestuurde warmtepomp met een laag GWP koudemiddel. “Op dit moment werken we nog met R452B, maar voor 2027 stappen we over op Propaan”, aldus Kroonenburg. Recent heeft Remeha haar assortiment Effenca MiddenTemperatuur (MT) warmtepompen uitgebreid tot 190 kW. “Daarmee kunnen we voortaan elke hybride installatiewens invullen. Zeker in combinatie met onze nieuwe Quinta hr-ketel.” 

Toekomstbestendige hr-ketel

Quinta is de meest toegepaste solo cv-ketel in de utiliteitsbouw, vertelt Den Boef. “We hebben hier zelfs een marktaandeel van 73 procent, wat betekent dat in bijna elke stookruimte in Nederland een Quinta-ketel staat. In onze nieuwste versie is onze regeltechniek geïntegreerd. Bovendien is de hr-ketel voorbereid voor wisselende gassoorten, inclusief waterstof. Opvallend is bovendien de zwarte mantel, die volledig gemaakt is van gerecycled materiaal.” Net als de overige Remeha-producten wordt Quinta geproduceerd in Europa, vertelt Kroonenburg. “Dankzij een nieuwe inpakmethode kunnen meer ketels op één europallet vervoerd worden. Daarmee gaan we op elk vlak voor duurzaamheid.”

Uitgebreide installatiebegeleiding

Zowel de Effenca MT warmtepompen, Quinta hr-ketels als miTera Plus hybride cascaderegeling worden just-in-time op het project aangeleverd, waar Remeha tevens instaat voor de installatiebegeleiding en inbedrijfstelling. “Samen met de installateur bepalen wij de juiste producten, leidingdiameters en aansluitwijze”, vertelt Kroonenburg. “Ook ondersteunen wij met duidelijke installatieschema’s. Tijdens het installeren vindt bovendien een voorinbedrijfstelling plaats, zodat de daadwerkelijke inbedrijfstelling zo goed mogelijk kan verlopen. Ook dat is een belangrijke kracht van Remeha. Installateurs worden van A tot Z ontzorgd.”    

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Remeha BV.

remeha logo Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
remeha logo Telefoonnummer +31 (0)55 5496969 E-mailadres customercare@remeha.nl Website remeha.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten