Met de opkomst van energieopslagsystemen (EOS) stijgt ook de noodzaak om te kijken naar bijbehorende veiligheid. Waar installateurs zich vaak bezig houden met functionaliteit en minimale eisen, kijkt Omega Energietechniek naar de algehele veiligheid. Het is het eerste bedrijf binnen Nederland dat inspecties uitvoert volgens de richtlijnen van EOS.
In Nederland willen we overstappen van gas naar elektriciteit, maar dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Omega Energietechniek voert daarom inspecties uit en leidt vakgenoten op. Met de snelle opkomst van batterijen heeft zij zich al vroegtijdig vastgebeten in deze casus. Bij het ontbreken van een SCIOS inspectieregeling past Omega Energietechniek de reeds bestaande normen toe in een inspectieprotocol op basis van de NEN 4288, NEN 1010, NEN-EN-IEC 61439 en PGS-37. Stichting SCIOS schrijft momenteel aan een nieuwe inspectieregeling, waarin alle normen en regels worden samengebracht tot een compleet overzicht. Deze moet er aan het einde van het jaar zijn.
“Opslagsystemen en thuisbatterijen zijn in opkomst. Als de ontwikkelingen doorgaan, ligt binnen drie jaar heel Nederland vol met batterijen. We moeten dus in rap tempo mensen gaan opleiden en gaan inspecteren, zodat de veiligheid wordt gewaarborgd”, zegt Allart de Jong, directeur van Omega Energietechniek. Hij merkt dat collega-inspecteurs een afwachtende houding aannemen. “Ze zijn druk met het inspecteren van bestaande installaties, maar we hebben gezien wat er met zonnestroom gebeurde. Daar ontstonden gevaarlijke situaties, omdat de aanleg van panelen zo snel ging. De markt van EOS gaat echter vier keer zo snel, en bij batterijen heb je het over ontgassing, explosie- en brandgevaar. We moeten dus scherp zijn op de risico’s die batterijen met zich meebrengen.”
Daarbij gaat het om de installatie, het gebruik van geschikte materialen en waar EOS geplaatst worden. Op dit moment is er geen controle op de oplevering van EOS, of het nu om meer of minder dan 20 kWh gaat. Hoe zwaarder de batterij, hoe groter de gevolgen, zegt De Jong. “Er moeten meer mensen mee aan de slag gaan. In het begin was er bij zonnestroom ook geen controle.”
Behalve EOS zijn ook andere elektrische apparaten in opkomst, die allemaal hun plekje moeten vinden in de meterkast van de toekomst. We gaan steeds meer elektrisch rijden, koken, verwarmen en daar komt de batterij nog eens bij. Onze huidige verdeelinrichting is daar gewoon niet klaar voor, zegt De Jong. “We moeten anders gaan denken en de meterkasten gedeeltelijk aanpassen of zelfs vervangen. Anders kan ons land de elektrificatie niet aan. Het is dus zaak om op dit moment niet achterover te leunen, wat bij de zonnestroominstallatie wel gebeurde. Ik hoop dat we daarvan hebben geleerd.”
Dat batterijen gaan bijdragen aan een oplossing tegen netcongestie, staat voor De Jong buiten kijf. Maar dan moet er wel op de juiste manier mee worden omgegaan. “Gelukkig gebeuren er weinig ongelukken mee, maar er gaan steeds meer batterijen komen. Ook verzekeringsmaatschappijen hechten waarde aan inspecties. In de polisvoorwaarden staat vaak dat er pas sprake is van dekking als er voldaan is aan de nodige inspecties. We moeten scherp zijn met zijn allen, dat wordt nog te weinig gedaan. Wij kijken of een opslagsysteem veilig is geplaatst en veilig functioneert. Omega Energietechniek heeft hierin een pioniersrol en ik hoop dat andere bedrijven snel zullen volgen.”