Op 4 mei vierden we de Internationale Dag van de Brandweer. Op deze bijzondere dag eerden we de brandweermannen en -vrouwen die elke dag hun leven in de waagschaal stellen om levens en eigendommen te redden. Toch is brandveiligheid niet alleen de taak van de hulpdiensten. Het begint bij slimme en goed doordachte oplossingen die in kritieke momenten het verschil kunnen maken. De nooduitgangssluitingen en panieksloten van SIEGENIA sluiten hier uitstekend bij aan. Op welke manier helpt SIEGENIA architecten, adviseurs, aannemers en installateurs om, met geïntegreerde deurtechniek, aan de actuele normen en eisen voor brandveiligheid te voldoen? We vroegen het aan Technisch Commercieel Adviseur Frank Dijkhof.
Al sinds 2003 bestaan er Europese normen, zoals de EN 179 en EN 1125, die aangeven aan welke eisen deuren in vluchtwegen moeten voldoen. Toch worstelen architecten, adviseurs, aannemers en installateurs regelmatig om de juiste oplossing voor de juiste deuren te selecteren. Zeker wanneer deze deuren meerdere functies hebben. “Kort gezegd wordt in onze wetgeving onderscheid gemaakt tussen openbare gebouwen (EN 1125) en beperkt toegankelijke gebouwen zoals flats, appartementsgebouwen en kantoren waar men bekend is met de vluchtwegen (EN 179)”, weet Dijkhof. “Vluchtdeuren die onder de EN 1125 vallen, moeten voorzien zijn van een horizontale duwstang of duwbalk. Deuren die aan de EN 179 moeten voldoen, mogen daarentegen ook beschikken over een gecertificeerd krukgarnituur, al dan niet in combinatie met een insteek anti-paniekslot of meerpuntssluiting.”
SIEGENIA biedt een uitgebreid assortiment beproefde, flexibele en efficiënte oplossingen voor brandwerende deuren en nooduitgangssluitingen conform de EN 179 en paniekdeursloten conform de EN 1125. “Wij bieden oplossingen voor kunststof, aluminium en houten deuren, die functionaliteit, toegankelijkheid en veiligheid combineren”, aldus Dijkhof. “Ongeacht of het gaat om enkele of dubbele deuren: van buitenaf hebben onbevoegden geen toegang tot het pand, terwijl van binnenuit altijd een veilige vluchtweg gegarandeerd wordt. Ook wanneer er geen sleutel voorhanden is. Hierdoor wordt de veiligheid van alle aanwezigen in het pand gewaarborgd. Immers telt in panieksituaties iedere seconde.”
De nooduitgangssluitingen en panieksloten van SIEGENIA voldoen volledig aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en kunnen intuïtief bediend én zeer eenvoudig en efficiënt verwerkt worden, vertelt Dijkhof. “De meerpuntssluitingen bij alle vluchtdeurfuncties zijn gebaseerd op dezelfde hoofdslotseries en op bijzetslotkasten met identieke afmetingen. Hierdoor wordt de verwerking flink vereenvoudigd. Bovendien kan de DIN-richting van de dagschoot eenvoudig omgezet worden en is het mogelijk om standaard cilinders toe te passen.”
De nooduitgangssluitingen en panieksloten van SIEGENIA worden verkocht via de raam- en deurindustrie en veelal verwerkt door de aannemerij. “We bieden echter ook motorgestuurde paniek-meerpuntssluitingen, die gekoppeld kunnen worden aan het toegangsbeheersysteem, gebouwbeheersysteem en/of de brandmeldinstallatie, waardoor de deur in geval van nood ook opengestuurd kan worden voor de hulpdiensten”, aldus Dijkhof. “Op dit vlak werken wij ook samen met de installateur. De freespatronen en vastschroefposities van de motorgestuurde paniek-meerpuntssluitingen komen exact overeen met de mechanische paniek-meerpuntssluitingen, waardoor de systemen eenvoudig uitgewisseld kunnen worden. Bovendien is ook hier de montage eenvoudig.”
Een nooduitgangssluiting of paniekslot alleen maakt natuurlijk nog geen veilige vluchtroute. Daarom helpt SIEGENIA architecten, adviseurs, aannemers en installateurs graag om vluchtweg en systemen goed af te stemmen, in samenwerking met de verwerker. Bovendien is op de website van SIEGENIA veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld over de eigenschappen, werking én voordelen van de diverse systemen, waarbij functionaliteit, toegankelijkheid en veiligheid de belangrijkste thema’s zijn.
Neem dan rechtstreeks contact op met SIEGENIA-GROEP.