Woonzorgcentrum Maranatha in Rijssen, een onderdeel van Zorggroep Sirjon, biedt zorg op maat aan kwetsbare senioren. Het woonzorgcentrum telt veertien gebouwvleugels, deels met huurappartementen, een verpleegafdeling en een verpleegafdeling Beschermd Wonen, die klimaattechnisch volledig van het gas af zijn. De werkzaamheden hiervoor zijn uitgevoerd door Van Dorp Hengelo. Tussen april en oktober 2024 verving zij 28 cv-ketels door 33 Effenca lucht/water-warmtepompen van Remeha, die zowel in de vloerverwarming, vloerkoeling als warmtapwaterbereiding voorzien.
Van Dorp Hengelo kreeg de vervanging gegund na een aanbesteding, op basis waarvan drie partijen werden uitgenodigd om hun plannen te presenteren. “In ons plan stond niet alleen een gasloos woonzorgcentrum centraal, maar ook vervanging met zo min mogelijk overlast voor de kwetsbare bewoners”, vertelt Gert Jan Mooi, Vestigingsleider van Van Dorp Hengelo. “Dankzij tijdelijke bruggen hebben we alle daklocaties goed en onderling veilig bereikbaar gemaakt. Hierdoor konden we onze werkzaamheden volledig van buitenaf uitvoeren. In overleg met Maranatha zijn de hijsbewegingen en werkzaamheden nabij prikkelgevoelige bewoners bovendien uitgevoerd op het moment dat deze bewoners bij de dagbesteding waren. Zij hebben dus helemaal niets van de vervanging gemerkt.”
“Wij hebben het installatie-ontwerp gemaakt en afgestemd met de installatie-adviseur van Zorggroep Sirjon”, vertelt Roy Boogerd, Projectleider bij Van Dorp Hengelo. “Hierbij stond naast bovengenoemde thema’s ook de (S)COP centraal. In dit project werd een zeer hoge (S)COP van >3,9 voor gebouwverwarming en >3 voor warmtapwater en koude-opwekking voorgeschreven. De nieuwste warmtepompen van Remeha kwamen hierbij als beste uit de bus.”
“Op ons advies zijn de oude cv-ketels van het woonzorgcentrum vervangen door onze nieuwste Effenca middentemperatuur (MT) en hoge temperatuur (HT) warmtepompen”, vertelt Henri van der Scheer, Accountmanager bij Remeha. “Tijdens de VSK-beurs 2024 maakten Maranatha en Van Dorp projecten voor het eerst kennis met deze producten. De specificaties, in combinatie met onze uitgebreide technische kennis én projectondersteuning hebben uiteindelijk tot de gunning voor dit project geleid.” Woonzorgcentrum Maranatha is het eerste project in Nederland waar de Effenca MT én HT warmtepompen van Remeha geïnstalleerd worden, weet Mooi. “Remeha heeft dan ook alle zeilen bijgezet om tot een goed project te komen.”
Waar 20 Effenca MT warmtepompen (20-40 kW) warm water leveren voor de vloerverwarmingsinstallaties, staan 13 Effenca HT warmtepompen (30 kW) in voor de warmtapwaterbereiding, vertelt Rudolf de Haan, Programma Manager Solution Selling bij Remeha. “De warmtepompen leveren via een warmtewisselaar warmte aan een buffervat, die ervoor zorgt dat het warmtapwater tot exact de juiste temperatuur wordt opgewarmd.” Bij onverhoopte storingen aan de Effenca HT warmtepomp kan het elektrische element in het buffervat de warmtapwaterbereiding overnemen. “Hierdoor zijn de bewoners en medewerkers van woonzorgcentrum Maranatha altijd verzekerd van warmtapwater. Bij onverhoopte storingen aan de Effenca MT warmtepomp kan – naast het elektrische element in het cv-buffervat – ook de Effenca HT warmtepomp de bereiding van het cv-water overnemen.” Van der Scheer: “Bovendien kan de HT bij een overschot aan zonne-energie de cv-buffer van 45 naar 80°C verhogen, zodat de beschikbare energie optimaal wordt ingezet.”
Alle veertien technische ruimtes van woonzorgcentrum Maranatha bevinden zich op het dak, weet De Haan. “Een uitkomst, omdat de lucht-/water-warmtepompen hierdoor dichtbij de technische ruimtes gemonteerd konden worden. Alle warmtepompen staan op de dakopbouw in de buitenlucht, waaraan zij ook hun energie onttrekken.” Van der Scheer: “Warmtepompen nemen doorgaans meer ruimte in dan een cv-ketel. Omdat de warmtepompen buiten staan opgesteld, was ruimtegebrek in de technische ruimtes echter geen issue.” De Haan: “Onder andere leidingwerk, appendages (filters, afsluiters, …) en buffervaten zijn hier netjes ingepast. Bovendien is een regelkast toegevoegd, waarin alle hard- en software is geïntegreerd die nodig is om de installaties aan te sturen. Voor de vervanging is een zijkant van de dakopbouw verwijderd. Vervolgens waren slechts vier hijsmomenten nodig om de nieuwe warmtepompen, buffervaten, prefab leidingwerk en regelkasten op de juiste plekken te monteren.”
Van april tot augustus zijn alle warmtepompen, buffervaten en overige componenten in de technische ruimtes gemonteerd en aangesloten, vertelt Boogerd. “Vervolgens hebben we in september de omschakeling verzorgd en oude installaties verwijderd. Dankzij een goede voorbereiding is deze omschakeling vlekkeloos verlopen.”
“Dankzij de Remeha mitera Plus cascaderegelaar kan onze serviceorganisatie de installaties op afstand inzien en beheren”, vertelt De Haan. “Bovendien is een koppeling gemaakt met het Priva gebouwbeheersysteem van Van Dorp Hengelo, waardoor de installateur – via de mitera Plus – alle parameters en setpoints kan analyseren en aanpassen. In één van de gebouwvleugels zijn bovendien specifieke energiemeters (kWh-meters en warmtemeters) van BDR Thermea Group gemonteerd, waarmee het exacte gedrag van de installatie in zowel verwarmings-, warmtapwater- als koelbedrijf wordt gemonitord. Hoeveel energie verbruiken de systemen? En wat zijn de flows en aanvoer- en retourtemperaturen? Zo proberen we nog meer inzicht te krijgen in het functioneren van onze installaties. De ervaring die we hierbij opdoen, delen we graag in nieuwe projecten.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Remeha BV.