Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Pak de controle over je energie met een DC-microgrid
Overview DC-microgrid.

Pak de controle over je energie met een DC-microgrid

Oplossing voor netcongestie

Het huidige elektriciteitsnetwerk staat onder toenemende druk door de snelle elektrificatie van de samenleving en de transitie naar duurzame energiebronnen. Dat resulteert in de noodzaak om de traditionele manier van omgaan met opgewekte energie los te laten en creatief te worden. Daarvoor hebben DC Systems, Schneider Electric en Elektro Internationaal de kennis en krachten gebundeld. Het resultaat? Een DC-microgrid. 

Netcongestie, het fenomeen waarbij de capaciteit van het elektriciteitsnet onvoldoende is om de balans te slaan tussen de groeiende vraag naar en tegelijkertijd de extra opwekking van elektriciteit, stelt vooral bedrijven en de bouw voor problemen. De komende jaren lijkt daarvoor niet 1, 2, 3 een oplossing te zijn. Maar een eigen grid op gelijkspanning biedt uitkomst. 

De opkomst van gelijkspanning

Traditioneel draaien processen in gebouwen en industrie voornamelijk op wisselspanning. Echter, de energietransitie heeft een verschuiving naar gelijkspanning in gang gezet. De energie-efficiency van DC-technologie is, doordat er geen omzetting tussen AC en DC plaatsvindt, daarin een grote aanjager. Wanneer de volledige installatie op DC is uitgelegd, wordt er 10 tot 15% energie-efficiency bereikt ten opzichte van een AC/DC-oplossing. Dat kan samen met slimme opslag én slim gebruik van zelf opgewekte energie een besparing op de energierekening opleveren tot wel 35%. En er zijn nog veel meer voordelen, waaronder reductie van kopergebruik, een lagere CO2-footprint en de eenvoudige integratie en uitbreidbaarheid. Steeds vaker wordt de inzet van een zogenaamd second grid op DC genoemd als mogelijke versnelling en versoepeling van de wereldwijde overstap naar elektriciteit als voornaamste energiebron. 

Jeroen Dikzwager en John Mooij van Elektro Internationaal met d
Jeroen Dikzwager en John Mooij van Elektro Internationaal met de DC-microgridcontainer.

Betrouwbare partners bundelen krachten

Dit tweede grid op DC, dat de afhankelijkheid van de netbeheerder verkleint, was de afgelopen jaren de focus van DC Systems. En daarmee bleek zij haar tijd vooruit. Al snel verbond fabrikant Schneider Electric haar naam aan de elektrotechnische visionairs. Want een bedrijf dat al 100 jaar innoveert in producten voor energiedistributie heeft de voelsprieten natuurlijk omhoog staan in de huidige energiemarkt. Ook paneelbouwer Elektro Internationaal, 45 jaar specialist in energieverdeelsystemen, ziet dagelijks de uitdagingen van ondernemers die willen groeien en verduurzamen, maar tegen de beperkingen aanlopen die ze van de netbeheerder krijgen opgelegd. Het vroegtijdig aanvragen van een netaansluiting bij nieuwbouw heeft steeds minder vaak het gewenste resultaat. Maar extremen waarbij letterlijk onder de snelweg doorgegraven wordt om aan te kunnen sluiten op het netwerk in een andere, minder belaste energieregio, behoren als het aan de Elektro Internationaal ligt tot de verleden tijd. Door de krachten en betrouwbaarheid van hun merken te bundelen, komen DC Systems, Schneider Electric en Elektro Internationaal met een DC-microgridoplossing waarmee bedrijven weer de controle krijgen over hun energie. 

Zelfregulerend DC-microgrid

Het DC-microgrid, geïmplementeerd in een container op het buitenterrein, stelt bedrijven in staat om zelf opgewekte energie uit renewables op te slaan en te gebruiken op momenten van piekverbruik. In tegenstelling tot een AC-microgrid werkt het DC-grid zonder ingewikkelde en vaak dure software. Er wordt gestuurd op spanningsniveau, genaamd droops. Via de speciale Active Front End (AFE) worden de droopsettings (spanningsniveaus met daarbinnen spanningsgrenzen) bepaald en doorgegeven aan de belastingen. De AFE geeft zo aan of een belasting actiever of juist minder actief moet werken of af moet schakelen. Op basis van deze settings is het systeem zelfregulerend en kan het zelfs aan een weather forecast worden gekoppeld. En dat allemaal zonder tussenkomst van de netbeheerder. 

Toekomstbestendige energieoplossing

Dat is goed nieuws vanwege de voorspelde oplopende tarieven voor netaansluitingen en de toenemende kosten voor teruglevering aan het net. Omdat de netbeheerder door de AFE afgeschermd is van het DC-microgrid kunnen renewables bovendien onbeperkt worden toegevoegd. Als een ondernemer meer elektriciteit nodig heeft, vanwege bijvoorbeeld de uitbreiding van een laadplein voor elektrische auto’s, dan hoeft er dus geen verzwaring van de huidige netaansluiting te worden aangevraagd. Die kan soms zelfs worden verkleind. Bovendien is het systeem eenvoudig te integreren en uit te breiden naar behoefte, waardoor bedrijven niet zomaar een tijdelijke fix in huis halen, maar een flexibele, duurzame en toekomstbestendige energieoplossing krijgen.    

De voordelen van het DC-microgrid op een rijtje: 
1. Onbeperkt zonnepanelen toevoegen aan het DC-microgrid zonder invloed van de netbeheerder. 
2. Tot wel 50% reductie van de netaansluiting, door slim gebruik te maken van de batterijcapaciteit. 
3. 10 tot 15% energiebesparing door minder AC/DC omzettingsverlies. 
4. Eenvoudig te integreren. Het DC-microgrid kan eenvoudig bijgeplaatst worden zonder verzwaring van de huidige installatie.
5. De installatie is uit te breiden naar behoefte. 

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Elektro Internationaal.

Elektro internationaal logo Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Elektro internationaal logo Telefoonnummer +31 (0)348 420540 E-mailadres info@ei-woerden.nl Website www.ei-woerden.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten