Nederland staat voor een energietransitie waarbij energieneutrale, circulaire en anderszins duurzame woningen gerealiseerd moeten worden. Steeds meer producten worden geprefabriceerd in de fabriek en gebouwtechnologie wordt steeds belangrijker. Verschillende technieken werken mee aan die verduurzaming. Waarom zouden de sectoren en de kennis die daaraan verbonden is ook niet samenwerken?
Koeling, verwarming, ventilatie, verlichting, warmtepompen, zonnepanelen: door de verduurzaming komen technieken steeds meer samen. Het wordt allemaal steeds complexer. Gebouwtechnologie is integraal aan elkaar verbonden, terwijl de kennis erover gefragmenteerd is. Ook is er te weinig kennis bij de overheid en relevante stakeholders. Individueel kunnen brancheorganisaties daar weinig aan doen, maar samen staan ze sterk! Het is veel effectiever om de technologische transities samen te doorlopen. Als je alle onderwerpen combineert en samen zoekt naar oplossingen, kom je tot mooie oplossingen en word je vanzelf gesprekspartner van bijvoorbeeld de overheid en/of andere stakeholders.
Binnenkort zoeken diverse brancheverenigingen die samenwerking op binnen het Platform Gebouwtechnologie. Op het moment dat je dit leest, worden die plannen verder uitgewerkt. We hebben contact met diverse brancheverenigingen en hun stakeholders zoals producenten, installateurs, gebouwbeheerders, wetenschappers en kennisinstellingen. In het platform komen bestuursleden van alle brancheverenigingen samen, om belangrijke innovaties onder de aandacht te brengen. Samen kunnen we de belangen van verschillende branches behartigen. Dat werkt veel beter wanneer je met meerdere verenigingen om de tafel zit dan alleen.
Binnen het platform wordt niet alleen kennis gedeeld, het is ook een aanspreekpunt voor overheid en stakeholders, leden van Bouwend Nederland en Techniek Nederland. Het positioneert gebouwtechnologie als innovatieve en relevante technologische industrie en zorgt voor erkenning van gebouwtechnologie als onmisbare schakel in maatschappelijke transities. Binnenklimaat Nederland is initiator van dit platform; het wordt een volledig nieuwe samenwerking waarbij alle deelnemers even belangrijk zijn. Het is bedoeld om de klimaatdoelen sneller te bereiken en de energietransitie te versnellen.
Belangenbehartiging, kennis delen, onderwijs, onderzoek, innovatie, promotie en events: het draagt er allemaal aan bij. Mensen moeten immers enthousiast worden van techniek en er zijn diverse technieken, problemen en oplossingen die voor meerdere branches gelden. Samen slaan we de handen ineen voor een mooiere toekomst. Wordt vervolgd…