Aan het einde van het afgelopen schooljaar verlieten de kinderen van de Rehobothschool in Stavenisse een oud schoolgebouw, om na de vakantie terug te keren naar een volledig vernieuwd, energieneutraal gebouw (ENG). Hoe dit zo snel kon gebeuren? John Poels, technisch adviseur bij Klimaatgroep Holland, vertelt er meer over.
Het schoolgebouw uit 1981 voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en werd daarom zowel aan de buiten- als binnenkant stevig onder handen genomen. De gevels en het dak werden vernieuwd, het interieur werd opgefrist en er kwam een nieuwe klimaatinstallatie. In maar liefst zeven weken tijd werd het gebouw klaargemaakt voor de komende veertig jaar.
Dit was niet gelukt zonder de nauwe samenwerking tussen bouwbedrijf Meerbouw Rotterdam, RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland, Bokhorst Installatietechniek uit Ridderkerk en Klimaatgroep Holland. Zij transformeren scholen binnen zeven weken naar een frisse en duurzame school, precies passend bij het betreffende onderwijs. Op deze manier laten zij zien dat renovatie efficiënter en vooral duurzamer is dan nieuwbouw.
“Nadat de kinderen met vakantie gingen, werd het hele gebouw gestript”, vertelt Poels. Klimaatgroep Holland voerde haar werkzaamheden uit in opdracht van installatiebedrijf Bokhorst. “We hebben meteen het klimaatsysteem gemonteerd, waarna de nieuwe voorzetwanden, kozijnen en vloeren geplaatst werden. Ook kwamen er nieuwe dakbedekking en isolatie. Een enorme klus, die in een zeer kort tijdsbestek uitgevoerd moest worden. Daarom wordt vooraf uitgedacht wat er moet gebeuren, wat de wensen zijn en wat het budget is. Tijdens de bouw verloopt alles vervolgens in een trein: slopen, monteren, hermonteren, … De samenwerking moet perfect gaan. Alles moet heel goed op elkaar afgestemd worden.”
Klimaatgroep Holland zette in Stavenisse het Scholen°Concept in: een decentraal systeem waarmee elk lokaal onafhankelijk verwarmd, gekoeld en geventileerd wordt, op basis van bezetting en aanwezigheid. Er wordt nooit meer energie verbruikt dan strikt noodzakelijk. Sensoren meten de temperatuur, het CO2-gehalte en de aanwezigheid van mensen in het lokaal. Naar aanleiding van deze metingen wordt de lucht tochtvrij verdeeld in de ruimte.
Standaard worden de units aangesloten op de meldkamer van Klimaatgroep Holland, die 24/7 gemonitord wordt. Het alles-in-één concept bestaat inmiddels twintig jaar en heeft al duizenden keren laten zien goed te werken, in meer dan tienduizend klaslokalen. Het is zelfs het stilste ventilatiesysteem op de markt. Dankzij het Scholen°Concept en de bijbehorende warmtepompen die Klimaatgroep Holland op het dak plaatste, is het gebouw van de Rehobothschool nu volledig gasloos en zelfs energieneutraal.
Deze manier van werken ontstond een aantal jaar geleden bij Daltonschool De Vuurvogel in Spijkenisse en later basisschool De Regenboog in Utrecht. Het succes van de renovaties tijdens de zomervakantie was zo groot, dat er een totaal nieuw concept ontstond. Poels: “We zijn nu een op elkaar ingespeeld team. De kinderen gaan naar huis vanuit een oud gebouw en komen terug in een nieuwe school. Daarvan worden de meeste delen hergebruikt, dus het is een stuk duurzamer dan nieuwbouw. Het heeft ook als voordeel dat er geen tijdelijke huisvesting gezocht hoeft te worden. Het is zo´n groot succes, dat we in de komende zomervakantie nog drie scholen op deze manier gaan aanpakken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Klimaatgroep Holland.