De geschiedenis van Klimaatgroep Holland is er één uit de schoolboeken: negentien jaar geleden ontstaan op een zolderkamer en nu een bloeiend bedrijf met dertig medewerkers. Het bedrijf biedt in house ontwikkelde concepten aan voor verschillende branches. Daarvan is het ScholenºConcept misschien wel het bekendst.
Klimaatgroep Holland ontwikkelt efficiëntere en duurzamere technieken dan de gevestigde klimaatinstallaties. Met de alles-in-één ventilatie-units kun je tevens koelen, verwarmen en domotica aansturen, zoals zonwering en verlichting. Dit gebeurt ook in scholen met het zogenaamde ScholenºConcept. Met dit decentrale systeem bereik je binnen no time Frisse Scholen Klasse B. Sensoren meten de temperatuur, het CO2-gehalte en de aanwezigheid van mensen in het lokaal. Naar aanleiding van deze metingen wordt de lucht tochtvrij in de ruimte verdeeld. Standaard worden de units aangesloten op de meldkamer van Klimaatgroep Holland, die 24/7 gemonitord wordt. De school ontvangt eigen inloggegevens om altijd inzicht te hebben in de gemeten waardes.
Het concept bestaat al vijftien jaar, maar blijft in ontwikkeling in samenspraak met het onderwijs. Inmiddels hangen de units al in meer dan 10.000 lokalen. Het is zelfs zo’n groot succes, dat Klimaatgroep Holland nu ook een centraal systeem op de markt brengt. “Voor zowel een decentraal als een centraal ventilatiesysteem is wat te zeggen. De nieuwe units worden gevoed door de centrale luchtbehandelingskast, maar elk lokaal kan apart aangestuurd worden. We hebben alle voordelen van het bestaande systeem gebundeld in de nieuwe oplossing”, zegt directeur Harry Vaatstra.
Er hoeft geen unit meer ingebouwd te worden in elk klaslokaal. Daar zie je slechts vier roosters in het plafond. Wel zijn er in het gebouw meer kanalen nodig dan bij het decentrale systeem. Daarom is het met name geschikt voor nieuwbouwlocaties. De overige voordelen blijven behouden: het geheel werkt automatisch en het is nog steeds de stilste ventilatie op de markt. Op een digitaal bedieningspaneel aan de muur kan de leerkracht gemakkelijk de temperatuur instellen. Is de temperaturen per lokaal verschillend, bijvoorbeeld door de ligging van het gebouw ten opzichte van de zon, dan kan onderling energie uitgewisseld worden. Dankzij warmteterugwinning met 100% gescheiden luchtstromen wordt er zeer energiezuinig gewerkt.
De gemeten data kunnen direct gekoppeld worden aan het gebouwbeheersysteem en de meldkamer van Klimaatgroep Holland. Er wordt daarbij ook gekeken naar het elektriciteitsverbruik, waarna verlichting en apparaten worden afgesloten wanneer ze onnodig aanstaan. Bijvoorbeeld het digibord, dat vaak 24/7 stroom verbruikt. Vaatstra: “We monitoren de energie en zo kunnen we per lokaal zien of er een uitschieter is. Dat wordt automatisch doorgegeven aan de meldkamer. Het energieverbruik van de school wordt op die manier verlaagd. Ook storingen of ongeregeldheden worden automatisch via het systeem doorgestuurd naar de meldkamer, zodat wij het kunnen oplossen. De school hoeft de gegevens niet steeds zelf te controleren.”
Met deze nieuwe ontwikkeling komt Klimaatgroep Holland al haar klanten tegemoet. Het is aan de adviseur of architect om te bepalen of er gekozen wordt voor een centraal of decentraal systeem. Vaatstra: “Met beide methodes haal je Frisse Scholen klasse B, met het nieuwe concept kun je zelfs klasse A halen. Onze geïntegreerde domotica hebben we voortgezet in deze lijn. Daarbij hebben we de nadruk gelegd op comfort. Het geluidsniveau is laag en ook de luchtvolumes voldoen aan klasse A.” De units komen uit in 3 bouwgroottes: 1.800 m3 voor Frisse Scholen klasse A, 1.250 m3 voor klasse B en 850 m3 voor kinderdagverblijven.
Neem dan rechtstreeks contact op met Klimaatgroep Holland.