Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Warmtepompen en houtkachels: een duurzame combinatie!’

‘Warmtepompen en houtkachels: een duurzame combinatie!’

Warmtepompen halen tot 75% van hun energieverbruik uit de natuur, wat leidt tot een lagere energierekening en een kleinere ecologische voetafdruk. Niet voor niets stappen steeds meer woningeigenaren voor hun verwarming over op lage temperatuursystemen in combinatie met een warmtepomp. “Toch is deze warmtepomp alleen niet zaligmakend”, weet Maico Snijder, Verkoopdirecteur bij Schiedel. “Zo duurt het langer om de woning op te warmen. Bij hele lage buitentemperaturen loopt de efficiëntie van de warmtepomp bovendien sterk terug. En dan hebben we het nog niet gehad over de uitdagingen die de netcongestie met zich meebrengt. Uitdagingen die eenvoudig overwonnen kunnen worden, door de warmtepomp te combineren met een moderne houtkachel.”

Foto 1 Maico Snijder
Maico Snijder, Verkoopdirecteur bij Schiedel.

Het beste van twee werelden

Door een warmtepomp en moderne houtkachel te combineren, profiteren bewoners van flinke voordelen. Bijvoorbeeld ten aanzien van energieverbruik, behaaglijkheid en comfort, vertelt Snijder. “Een warmtepomp is uitstekend in staat om de woning op een basistemperatuur van circa 18-19°C te houden. Een temperatuur die uitstekend geschikt is voor bijvoorbeeld onze slaapkamers, gang en keuken. In de woonkamer echter zijn vaak hogere temperaturen gewenst. Een kachel als bijverwarming zorgt hier efficiënt en snel voor comfortabele warmte én een fijne sfeer. Een actuele analyse van ImmoScout24 toont zelfs aan dat woningen met houthaarden bij wederverkoop gemiddeld 16% meer kunnen opleveren – zelfs met de strengere emissielimieten [1].”

Direct behaaglijke warmte

Groot voordeel van een houtkachel is dat deze direct behaaglijke warmte levert, benadrukt Snijder. “Waar een warmtepomp ongeveer 2,5 uur nodig heeft om op temperatuur te komen, heeft een houtkachel geen opstarttijd. Met onze moderne houtkachels kan bovendien met weinig hout een hoog rendement worden behaald, waardoor flink bespaard kan worden op de energiekosten. Door een houtkachel en een warmtepomp te combineren, kan de warmtepomp op een lager vermogen werken, terwijl de houtkachel in de additionele warmtevraag voorziet.”

Foto 2 Sirius vrijstaande houtkachel in moderne loft
Vrijstaande Sirius houtkachel.

Ontlasting van het stroomnet

Een houtkachel helpt bovendien om het stroomnet te ontlasten, vertelt Snijder. “De warmtevraag is het grootst aan het eind van de werkdag, wanneer we tevens onze elektrische auto willen opladen, elektrisch koken en misschien ook nog even een wasje draaien. Op steeds meer plekken in ons land kan het stroomnet de elektriciteitsvraag die hierdoor ontstaat nog amper aan. Uitval ligt op de loer, waardoor alternatieve (verwarmings-)oplossingen aan te bevelen zijn. De houtkachel speelt hier bij uitstek op in en biedt tegelijkertijd een noodvoorziening voor als de stroom écht uitvalt. Met een houtkachel komen bewoners dus nooit in de kou te zitten.”

Duurzaam verwarmen met hernieuwbare energie

De inzet van hout als brandstof levert Europa – en dus ook de wereld – flinke winsten op, meent Snijder. “Om te beginnen reduceren we – door het gebruik van brandhout – gezamenlijk miljoenen tonnen CO2”, vertelt hij. “Het is dus een belangrijk hulpmiddel bij het voorkomen van broeikasgassen. Míts natuurlijk gebruik wordt gemaakt van schoon en droog hout, EcoDesign kachels en goed functionerende schoorstenen met de juiste diameters en isolatiewaarden, waardoor het rendement wordt verhoogd en rookgassen efficiënt kunnen worden afgevoerd. Bovendien is het belangrijk dat de kachels periodiek gecontroleerd en onderhouden worden. In dat geval sluit houtstook uitstekend aan bij de filosofie van duurzaam verwarmen met hernieuwbare energie.” 

De Ecodesign houtkachels van Schiedel

Schiedel biedt op dit moment twee reeksen Ecodesign houtkachels, met een hoog rendement van >80% en een zeer lage fijnstofuitstoot. “Een schone ruit beluchting zorgt bovendien voor langdurig mooi zicht op het vuur”, vertelt Snijder, die als eerste de Sargas kachelreeks toelicht. “Dankzij de toepassing van vuurvaste en isolerende skamol of vermiculiet platen staan onze Sargas kachels garant voor een hogere verbrandingstemperatuur, een schoner verbrandingsproces én een efficiënter houtgebruik. Voor wie hierin nog een stap verder wil, bieden wij met Sirius bovendien een kachel met keramisch binnenwerk, waardoor het vuur met nóg minder hout op een hoge temperatuur kan worden gehouden. Hierdoor wordt de uitstoot nog verder verlaagd.” Binnenkort wordt het assortiment Sirius kachels uitgebreid met een Sirius model op voet, vertelt hij. “Tegelijk introduceren wij dan twee nieuwe inbouwhaarden.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.    

[1] Bron: https://immomedien.at/de/nachrichten/hauser-mit-kamin-sind-wertvoller?utm_source=linkedin&utm_medium=social.post&utm_campaign=ongoing 

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Schiedel B.V..

bedrijvenindex logo Schiedel Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
bedrijvenindex logo Schiedel Telefoonnummer +31 (0)118 68 99 00 E-mailadres info.nl@schiedel.com Website schiedel.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten