Nadat in november 2023 het eerste deel al succesvol werd afgerond, richt Van Dorp projecten de pijlen momenteel op fase 2 van project Borgstede in Barendrecht. Na de geplande oplevering medio juli 2025 beschikt opdrachtgever Woonzorg Nederland aan de Marjoleinlaan over in totaal 99 spiksplinternieuwe appartementen. In opdracht van Dura Vermeer verzorgt Van Dorp projecten het ontwerp en de bouw van alle gebouwgebonden W-installaties binnen het complex. Daarmee draagt het stevig bij aan het duurzame karakter van Borgstede, een plek waar woon- en zorgfaciliteiten doordacht met elkaar zijn gecombineerd.
Ook tijdens fase 2 van project Borgstede – waarbinnen 49 woningen worden gerealiseerd – toont Van Dorp projecten vanuit de vestiging in Capelle aan den IJssel haar uitgebreid aanwezige expertise. Op werktuigbouwkundig vlak én daarbuiten. Naast een bont pakket W-installaties is het bedrijf namelijk ook verantwoordelijk voor de toepassing van de vereiste meet- en regeltechnieken en de aansluiting ervan op het gebouwbeheersysteem. Een klus die wederom op het bord ligt van systeemintegrator HCRT. “Daarnaast wordt onder onze supervisie andermaal een flinke batterij PV-panelen geplaatst”, aldus assistent-projectleider Martijn Maase. “Nadat we tijdens de bouw van de eerste 50 appartementen in fase 1 al 54 stuks leverden, zijn er daar gedurende fase 2 nog eens 66 aan toegevoegd. Dat brengt de teller op 120 zonnepanelen die Borgstede van stroom voorzien en dus het elektraverbruik van het complex behoorlijk verminderen.”
Omdat de primaire voorzieningen voor wat betreft warmte, koude en tapwater al in de eerste fase werden aangelegd, zijn de door Van Dorp uitgevoerde werkzaamheden in fase 2 iets minder omvattend. Tóch blijven er genoeg uitdagingen over. “Ten behoeve van de woningen is in overleg met de opdrachtgever besloten om de badkamers geheel prefab op de bouw aan te leveren”, vertelt Maase. “Aan ons de taak om de installaties voor tapwater, ventilatie en vloerverwarming van de badkamer er vervolgens vakkundig op aan te laten sluiten.”
Voor de installatie van de lucht- en ventilatiesystemen van de woningen en algemene ruimten brengt Van Dorp al evenzeer een grote portie kennis en kunde in, zo blijkt. “Het aanbrengen van de luchtbehandelingsinstallatie in fase 2 betreft een uitbreiding van het centrale systeem voor de algemene ruimten en het maken van het systeem dat voor de ventilatie van de woningen zal worden ingezet”, zegt Maase. “Dit specifieke ventilatiesysteem hebben wij volgens het CERA-concept ontworpen. Dit betekent dat het systeem vanaf de luchtbehandelingskast tot aan het ventilatierooster is berekend met zo min mogelijk luchtweerstand. Juist daardoor is het mogelijk om een energiezuinig systeem te realiseren en een directe koppeling te maken tussen de regeling van de luchtbehandelingskast en de na-regelingen van de woningen.”
Om een comfortabel klimaat in het binnenkort op te leveren gebouw te bewerkstelligen, zal het cv-/gkw-systeem verder uitgebreid en verbonden worden met de in fase 1 voorbereide aansluitingen. “Vanuit deze aansluitingen zullen de vloerverwarmingsverdelers in de woningen en algemene ruimten worden gevoed”, legt Maase uit. “En ook op andere vlakken maken we gebruik van de basis die in fase 1 is gelegd. Zo zullen we voor het maken van de voorzieningen voor warm tapwater inhaken en aansluiten op het eerder gerealiseerde systeem.”