Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Elektrische raambedieningen voor Rijksuniversiteit Groningen
Vanwege de breedte van de ramen is gekozen voor twee elektrische raammotoren per raam, die synchroon worden aangestuurd.

Elektrische raambedieningen voor Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen is – na de Universiteit Leiden – de oudste nog bestaande universiteit van Nederland. Met circa 37.000 studenten en ongeveer 6.000 medewerkers is het bovendien een van de grootste Nederlandse universiteiten. De universiteit is gesticht in 1614 en beschikt over een monumentale status, waardoor aanpassingen en toevoegingen met respect uitgevoerd moeten worden. Geen enkel probleem voor Teleflex, dat recent 44 elektronische raambedieningen leverde en installeerde.

De elektronische raambedieningen zijn toegepast op de hoger geplaatste ramen in de onderwijsruimten, het trappenhuis en enkele openbare ruimtes, die niet handmatig te bedienen zijn. “De ramen waren reeds voorzien van raambedieningen, maar die waren aan het eind van hun technische levensduur gekomen”, vertelt Jesse Verheem, Operationeel Manager bij Teleflex. “Daarom werden wij gevraagd om een vervangende oplossing uit te werken, die comfort en functionaliteit combineert en tevens het historische karakter respecteert. Onze monteur heeft het project in Groningen bezocht en een warme opname gedaan, op basis waarvan wij onze ACK4 S (Synchroon) elektrische kettingopeners hebben voorgesteld. In de krokusvakantie zijn alle raambedieningen vervangen.”

In totaal omvat het project in Groningen 22 uitzetramen. “Vanwege de breedte van de ramen is gekozen voor twee elektrische raammotoren per raam, die synchroon worden aangestuurd, aldus Verheem. “Dankzij de grijze afwerking sluiten de raambedieningen mooi aan bij de monumentale raamdetails.”

2
Teleflex leverde en installeerde recent 44 elektronische raambedieningen voor de Universiteit Groningen.

Dubbelfunctie

Steeds meer gebouweigenaren ontdekken de voordelen van elektrische raamopeners, waarmee (binnen)valramen eenvoudig geopend en gesloten kunnen worden. Ook op afstand. “Dankzij de eenvoudige bediening wordt natuurlijke ventilatie gestimuleerd”, vertelt Verheem. “Frisse, verse lucht kan tot ver in het gebouw naar binnen stromen, waardoor een gezond én aangenaam werk-, leer- en verblijfsklimaat wordt geborgd. De ramen krijgen als het ware een dubbelfunctie, want licht en lucht komen mooi samen.” Dankzij de ACK4 S elektrische kettingopeners kunnen de ramen zelfs op diverse standen geopend worden, vertelt hij. “Kettingslagen kunnen eenvoudig vooraf ingeregeld worden van 10 tot 40 cm en in etappes van 5 cm, dankzij een externe knop aan beide zijden van de opener.”

3
De elektronische raambedieningen zijn toegepast op de hoger geplaatste ramen in de onderwijsruimten, het trappenhuis en enkele openbare ruimtes.

Sensoren en bedieningen

Naar wens kunnen bovendien diverse sensoren aan de raamopeners worden gekoppeld, zoals een regen- en windsensor. “Voor de bediening hebben gebouweigenaren keuze uit een eenvoudige jaloezieschakelaar op de muur, een radiografische afstandsbediening en/of een wifi-/app-bediening via de smartphone of tablet. En ook integratie in het eigen gebouwbeheersysteem is mogelijk.” In Groningen zijn de raambedieningen gekoppeld aan een tijdschakelaar, waardoor zij automatisch en op een vooraf bepaalde tijd openen en sluiten.

Specialist in raamopeners

Teleflex B.V. is al ruim zeventig jaar thuis in raamopeners. De Gelderse onderneming adviseert, levert en monteert een uitgebreid assortiment mechanische en elektrische raamopeners voor uitzetramen, kantel- en draairamen, dakramen en koepels. Van (dubbele) kettingopeners en lineaire openers tot en met rackopeners.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten