Waar installatietechniek voorheen voornamelijk uit praktisch werk bestond, heeft tegenwoordig iedereen te maken met digitalisering. Zowel de installateur als gebouweigenaar willen weten hoe de systemen werken en die data moeten op een mooie manier gepresenteerd worden. Vanaf eind 2025 moeten bedrijfsgebouwen met een nominaal vermogen vanaf 290 kW bovendien een gebouwautomatiserings- en controlesysteem hebben. Er is dus werk aan de winkel.
Als installateur wil je aantonen dat de door jou gemaakte installatie voldoet aan de voorwaarden. Dat het systeem werkt zoals het hoort. Als gebouweigenaar wil je daarnaast ook weten hoe jouw gebouw presteert. Je wilt niet alleen inzicht in hoe het energieverbruik is, maar ook in hoe vaak ruimtes bezet zijn en wat er verbeterd kan worden. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp bij het ontwerpen en beheren van gebouwen.
Het lastige is om alle systemen aan elkaar gekoppeld te krijgen, om een totaaloverzicht te krijgen waarmee zowel de installateur als opdrachtgever goed uit de voeten kan. Om de informatie er op de juiste wijze uit te halen en op een mooie manier te presenteren. Bij Roodenburg hebben we daarvoor software-engineers en data-analisten in dienst. De meeste grote gebouwen hebben wel een gebouwbeheersysteem, maar de manier van presenteren is nog een dingetje. Vooral bij bestaande gebouwen. We hebben nog een jaar om naar de beste methodes te zoeken. Uiteindelijk zal deze regelgeving ook van toepassing worden voor kleinere installaties.
Gelukkig zijn ontwikkelaars en gebouweigenaars zelf ook steeds meer bezig met digitalisering. Voorheen moesten kantoorgebouwen zo goedkoop mogelijk gebouwd worden, maar tegenwoordig blijven ze vaak langer in eigen bezit. Dat betekent dat er betere keuzes voor de lange termijn worden gemaakt. Dit is positief, want dan wordt het Total Cost of Ownership principe gehanteerd. Tijdens het realisatietraject wordt al geïnvesteerd, met als doel dat het later pas wat oplevert. Comfort speelt hierbij naast energiebesparing een belangrijke rol.
In de toekomst zullen de systemen niet alleen netjes aantonen hoe een gebouw presteert, maar ook zelf kunnen ingrijpen. Bijvoorbeeld door te sturen op energieverbruik en energieprijzen. De moeilijkheid hierbij is: hoe ga je dit combineren met het comfort in gebouwen? Het is niet de bedoeling dat er ineens minder energie verbruikt wordt en dat gebruikers daardoor plots in de kou komen te zitten. Daar moet nog verder over nagedacht worden, bijvoorbeeld binnen welke bandbreedte systemen kunnen ingrijpen. Wanneer de randvoorwaarden duidelijk gedefinieerd zijn, dan heeft zelflerende software de toekomst.
De Pen – Lernard Simonis – Manager Duurzame Energieoplossingen bij Roodenburg Groep