De aanschaf van een warmtepomp of een aansluiting op stads- of blokverwarming is geen garantie voor een duurzaam verwarmingssysteem. Om het energieverbruik, het gasverbruik en de CO2-uitstoot te minimaliseren en het binnenklimaatcomfort naar het hoogste niveau te tillen, moet het complete verwarmingssysteem in balans zijn. Een goede waterzijdige inregeling is hierbij essentieel, meent Mauro Manfredi, Managing Director van Caleffi. “Door de installatie hydraulisch in te regelen, kan in de meeste gebouwen maar liefst 15-20% op het energie- en gasverbruik worden bespaard.”
Caleffi is al jarenlang dé expert in het hydraulisch inregelen, balanceren en behandelen van verwarmingssystemen en drinkwaterinstallaties. Met het oog op de herziene EPBD-regeling (EPBD III) en in aanloop naar 2026 – het jaar dat efficiëntere verwarmingsinstallaties de norm worden – zet Caleffi hoog in op bewustwording. Zowel bij installateurs als gebouweigenaren, zodat het belang van hydraulisch inregelen (nog) breder gedragen wordt. “De herziene EPBD-regeling vereist dat onder andere verwarmingsinstallaties in woningen en utiliteitsgebouwen hydraulisch in balans (waterzijdig ingeregeld) moeten zijn”, vertelt Manfredi. “In Nederland is deze regeling reeds vertaald naar de NTA8800 bepalingsmethode. Door eisen te formuleren voor bijvoorbeeld de inregeling, intelligente sturing en naregeling van verwarmingsinstallaties wil de Europese Commissie een verbeterde energieprestatie voor gebouwen stimuleren. De EPBD III is verplicht voor alle gebouwen waarin de warmteopwekkers worden vervangen of waarin ten minste een derde van de afgiftesystemen (meestal radiatoren) wordt geplaatst, vervangen of verbouwd.”
Door installaties waterzijdig in te regelen, zorgen installateurs ervoor dat het water met de juiste debieten (volumes) en snelheid door de radiatoren, vloerverwarming en convectoren stroomt en daardoor voldoende tijd heeft om de warmte af te geven. “Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor gelijkmatig verwarmde ruimtes”, vertelt Manfredi. “Bovendien worden tikkende leidingen ondervangen.” Indien de warmtebron een cv-installatie of hybride warmtepomp betreft, kan flink op het gasverbruik en de CO2-uitstoot worden bespaard. “Hiermee leveren installateurs én gebouweigenaren een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van het broeikaseffect.”
Om systemen waterzijdig in te regelen, hebben installateurs in basis keuze uit drie methodes: inregelen met behulp van radiatorkranen of voetventielen, inregelen met statische regelventielen of inregelen met dynamische regelventielen. Manfredi pleit nadrukkelijk voor deze laatste methode, waarbij installaties omwille van deellastsituaties worden voorzien van dynamische regelventielen. “Dankzij de regelventielen kan de hoeveelheid water die door het verwarmingssysteem stroomt heel precies worden ingesteld, ongeacht de druk in het systeem.”
“Dynamische regelventielen anticiperen automatisch op de veranderende verwarmingsvraag in een gebouw”, benadrukt Manfredi. “Hierdoor wordt nooit méér energie en gas verbruikt dan strikt noodzakelijk.” Om dit mogelijk te maken, is een zorgvuldig systeemontwerp essentieel. Caleffi kan hier perfect in ondersteunen. Bijvoorbeeld met de Caleffi Hydronic Designsoftware, waarin installateurs hun verwarmingsinstallaties kunnen ontwerpen, berekenen en optimaliseren. “De dynamische regelventielen worden vervolgens stuk voor stuk en exact op maat geproduceerd en functioneel getest. Hierdoor is de goede werking verzekerd. Installateurs hebben hier verder geen omkijken naar.”
Vooraanstaand in het hydraulische inregelprogramma van Caleffi is de AUTOFLOW®; een serie compacte automatische debietregelaars die een constant debiet verzekeren bij wijzigende werkingscondities. “Interessant is ook onze FLOWMATIC®-serie, die een nog preciezere inregeling mogelijk maakt.” Daar waar de AUTOFLOW® op vraag volgens het precieze debiet wordt besteld en geleverd, kan bij de FLOWMATIC® een maximaal debiet worden ingesteld dat nadien en met behulp van de instelknop verder verfijnd kan worden. “Bovendien kan het debiet ook nog nageregeld worden met een besturingsmotor, zodat elke ruimte optimaal ingeregeld wordt.” Speciaal voor particuliere woningen en renovaties ontwikkelde Caleffi het DYNAMICAL® dynamisch radiatorventiel, waarin een thermostatisch ventiel, inregelventiel en drukverschilregelaar gecombineerd worden. “Een ideale oplossing in renovatieprojecten waar de afgiftesystemen nog voornamelijk bestaan uit radiatoren en waar een totale systeemrenovatie niet aan de orde is. Elke situatie en elk systeem vraagt om een oplossing op maat, om het beste resultaat te verkrijgen. Caleffi kan hier van A tot Z in ondersteunen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Caleffi International N.V..