Vanaf het voorjaar van 2024 beschikt DPG Media, moederbedrijf van onder meer de Volkskrant, Nu.nl en QMusic, over een gloednieuw hoofdkantoor in Amsterdam Overamstel. In het 46.000 m2 grote onderkomen aan de Joan Muyskenweg in Amstel Business Park Zuid worden verschillende merken en diensten van DPG Media onder één dak samengebracht. Het complex, een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen ter wereld, wordt door Van Dorp projecten voorzien van alle klimaat- en sanitaire installaties. Daarmee draagt het bij aan de ambitie om voor het markante bouwwerk het BREEAM ‘Excellent’-certificaat te behalen.
Naast diverse kantoorruimtes, redactievloeren en studio’s herbergt het zeven verdiepingen tellende nieuwe hoofdkantoor van DPG Media onder meer testlabs, vergader- en sportfaciliteiten, restaurants, een ondergrondse parkeergarage en een aan het water gelegen eventlocatie. Om de ruimtelijke beleving en het contact tussen de gebruikers te vergroten, is binnen het uit vier bouwdelen bestaande complex voorzien in verschillende open ruimtes, vides en terrassen. In het ontwerp van Team V Architectuur is ook hoog ingezet op duurzaamheid en een gezonde werkomgeving. Een streven dat tot uiting komt met veel binnenvallend daglicht, een diversiteit aan groenvoorzieningen in en rondom het gebouw en voldoende ruimte om creatieve interactie en geconcentreerd werken te stimuleren.
Onder aanvoering van projectmanager Hans Hueber verzorgt Van Dorp de complete invulling van zowel de klimaatgebonden, sanitaire als regeltechnische installaties. “Om te beginnen realiseren we een WKO-systeem met een warmte- en koudedebiet van elk 216 m3/h”, stipt Hueber de highlights aan. “Het systeem is gekoppeld aan een drietal warmtepompen van het fabricaat Trane en betreft een all-electric installatie. Er is dus geen ondersteuning door cv-ketels of stadsverwarming.” De kantoorruimtes in het gebouw worden verwarmd en gekoeld door middel van klimaatplafonds. Op sommige plaatsen is er een ondersteuning via vloerconvectoren. Het distributieleidingwerk voor de klimaatplafonds wordt in prefab modules op de bouwlocatie aangeleverd en daar gemonteerd.
Om het nagelnieuwe gebouw (inclusief de tweelaagse parkeergarage) te voorzien van verse en schone lucht, leveren OC Verhulst en OC Waterloo zes luchtbehandelingskasten en een flinke batterij luchtverdeelapparatuur. “De lucht wordt vanuit de schacht via een vloerplenum de werk- en verblijfsruimtes ingeblazen”, aldus Hueber. “Er worden dus geen luchtkanalen in de plafonds of vloer aangebracht. Aansluitend komt de verdeelde lucht omhoog via vloerroosters die met luchtklepmotoren worden nageregeld. Deze door Arup ontworpen oplossingen zorgen ervoor dat, afhankelijk van de concentratie CO2 in een ruimte, er meer of juist minder roosters worden geopend.”
Hoewel de door Van Dorp geleverde en 3D gemodelleerde installatietechnische oplossingen als redelijk standaard beschouwd kunnen worden, vindt de toepassing ervan plaats in een niet-alledaagse omgeving. “Binnen het gebouw vind je allerlei redactieafdelingen van tijdschriften en kranten”, licht Hueber toe. “De installaties die hier draaien, hebben dus vaak afwijkende gebruiksperioden. Sommige zijn wel 24 uur per dag in werking. Verder is het zaak om, gezien de aanwezigheid van diverse geluidsstudio’s in het gebouw, te zorgen voor installatietechnische oplossingen die perfect functioneren, maar tegelijk ook fluisterstil hun werk doen. Ook daaraan voldoen onze oplossingen.” Tot slot gevraagd naar de montage van de installatietechnische componenten in een hoofdzakelijk houten werkomgeving is het antwoord van Hueber redelijk verrassend. “De sparingen in de houten balkdelen zijn klein, zodat we qua ruimte wat beperkt zijn. Daar staat echter tegenover dat de montage heel snel en gemakkelijk verloopt. Waar je bij beton een gat moet boren en vervolgens een anker dient te slaan, kan hier de klus gewoon met een dikke houtdraadschroef worden geklaard.”