Duurzaam, schoon en emissieloos bouwen. Met de klimaatdoelstellingen van 2050 in het vooruitzicht stappen steeds meer bouw-, installatie- en infrabedrijven over van brandstofgestookt naar hybride of 100% elektrisch materiaal en materieel. Niet alleen omdat zij dit zelf ambiëren, maar ook omdat gemeenten, provincies en andere opdrachtgevers hierom vragen. Top Systems ondersteunt deze bedrijven met een uitgebreid aanbod energiesystemen voor bouwplaatsen. Van standalone 3-fase PowerBlock energiemodules en hybride systemen tot PowerCube buitenkasten en mobiele energiekarretjes. Daarmee biedt de energiespecialist uit Bodegraven oplossingen voor het laden van al uw klein- en middenmaterieel.
Bijna alle stikstofuitstoot in de bouw wordt veroorzaakt door het gebruik van mobiel bouwmaterieel. Bouwwerktuigen en bouwvoertuigen, waarvan er naar schatting zo’n 80.000 zijn in Nederland, draaien vaak op diesel en stoten naast stikstof ook fijnstof en broeikasgassen uit. Om deze uitstoot te beperken, heeft het kabinet een ambitieus doel gesteld: 60% minder stikstof-uitstoot in 2030 ten opzichte van ijkjaar 2018. Om bedrijven hierin te ondersteunen, is de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) gestart. Bedrijven in de bouwsector kunnen sinds 9 mei jl. subsidie aanvragen voor de aanschaf van nieuwe emissieloze (uitstootvrije) bouwwerktuigen en bouwvoertuigen. Van elektrische shovels en graaf- en heimachines tot betonmixers en kieptrucks. En ook energiesystemen met een accucapaciteit van >50 kWh komen in aanmerking voor de subsidieregeling, weet Ronald van den Berg, Sectorspecialist Bouw & Infra bij Top Systems. “Wij spelen hier bijvoorbeeld op in met de PowerBlock; een energiemodule die plug-and-play in iedere bouwplaatscontainer geplaatst kan worden en dienst doet als standalone 3-fase energiemodule (3×5 t/m 3×15 kVA), waarbij een generator de piekvragen opvangt.”
“Dankzij de PowerBlock energiemodule kan tot 90% bespaard worden op de draaitijd van de generator”, vertelt Van den Berg. “Dit resulteert in 90% minder uitstoot van stikstof, CO2, zwavel, roetdeeltjes en andere fijnstof uit uitlaatgassen. Ook wordt geluidsoverlast voor de omgeving tot een minimum beperkt en kan flink bespaard worden op onderhoud. Bovendien wordt de levensduur van de generator flink verlengd.”
De PowerBlock is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. “Aan de basis van de energiemodule liggen drie Victron Quattro omvormer/ladercombinaties van 5 t/m 15 kVA met twee stroomingangen (generator en netspanning) en een 14,4 tot 86,4 kWh accupakket van MG Energy Systems”, aldus Van den Berg. “Het accusysteem wordt 24/7 door een MG Master Battery Management Controller (BMC) beschermd en bewaakt tegen overladen, overmatig ontladen en te hoge/te lage temperaturen. Ook zorgt de BMC voor een juiste balancering van de lithium-ion-accu’s en volgt ze belangrijke parameters zoals batterijstatus en energieverbruik. Een Victron Cerbo GX communicatiemodule voorziet in de besturing en monitoring, terwijl een Victron Cerbo GX Touch 50 touchscreen bedieningspaneel alle waarden voor de operator realtime inzichtelijk maakt. De PowerBlock is uitgerust met een eigen internetverbinding waarmee de waarden eenvoudig op afstand en via het Victron Remote Management portaal kunnen worden uitgelezen en bewaakt. Een geïntegreerd verwarmingssysteem zorgt ervoor dat de lithium-ion-accu’s op temperatuur zijn voordat de accu’s worden opladen.” Bovenop de bouwplaatscontainer kunnen zonnepanelen worden aangebracht, die overdag de accu’s voeden. Een Victron SmartSolar MPPT zonne-laadregelaar in de PowerBlock zet de opgewekte zonne-energie in dit geval om in bruikbare laadstroom. Naar wens kan de PowerBlock bovendien worden ingezet als noodstroomsy-steem en voor peakshaving.
Een enthousiaste gebruiker van de PowerBlock energiesystemen is M. Verschoor B.V., specialist op het gebied van horizontaal en verticaal kraantransport. “Inmiddels hebben wij vier PowerBlock systemen in ons bezit, met elk twaalf zonnepanelen van in totaal 4.500 Wp”, vertelt kraanmachinist Robin Bogaers. “Twee systemen staan op project Windplan Groen, dat met negentig windturbines en 300-400 MW één van de grootste windparken in Nederland moet worden. De PowerBlock systemen staan achter onze zes meter lange leefcontainer, waarin wij schaften, koffie drinken en onze portofoons opladen.” In het verleden werd deze schaftcontainer gevoed door een generator, vertelt hij. “Maar die verbruikte met gemak tweehonderd liter diesel per week.
Een onwenselijke situatie op een groen project zoals het windmolenpark!” De PowerBlock energiesystemen brengen hier verandering in. “Zeker in de zomermaanden zijn de zonnepanelen en accu’s voldoende om in onze stroombehoefte te voorzien. De generator dient dan enkel nog als back-up en om piekvragen op te vangen.”
Behalve de dieselreductie, is Bogaers enorm te spreken over het lage geluidsniveau van de PowerBlock systemen. “Hierdoor is het veel comfortabeler werken”, vertelt hij. “Het is een heel rustig systeem, dat er ook nog eens netjes uitziet. We hebben al veel complimenten van bouwpartners ontvangen.”
Voor bedrijven die een compacter energiesysteem zoeken, biedt Top Systems de PowerCube. Dit energiesysteem is vergelijkbaar met de PowerBlock, maar wordt geleverd in een compacte en gepoedercoate stalen omkasting inclusief gegalvaniseerde onderbak. Hierdoor worden corrosie en roestvorming voorkomen, aldus Van den Berg. “Dankzij de toevoeging van een kacheltje, ventilator en lamellenroosters wordt het energiesysteem op exact de juiste temperatuur gehouden en is condensvorming in de kast niet aan de orde.” De PowerCube betreft een modulair, duurzaam en standalone energiesysteem van 15 kVA met een accucapaciteit van 47 kWh. “Het systeem is met name geschikt om klein elektrische materieel op te laden. Waar grote drukknoppen zorgen voor een eenvoudige bediening, borgen heftruck lepelgaten een eenvoudige en snelle plaatsing op de bouw.” De PowerCube beschikt over een geïntegreerd Power Management Systeem (PMS) en kan bediend en ingesteld worden via de touchscreen op het dashboard of via het internet (gsm-verbinding).
De PowerCube kan naar wens gebruikt worden om generatoren te upgraden naar hybride systemen. “Dankzij het PMS wordt de generator in dit geval in zijn meest efficiënte werkgebied (vermogen) belast.” Het gevraagde vermogen wordt op de uitgangen aangeboden, terwijl het resterende vermogen wordt benut om het accupakket op te laden. “In situaties waarin meer vermogen wordt gevraagd dan de generator kan leveren, dan suppleert het energiesysteem extra vermogen bij uit het accupakket”, legt Van den Berg uit. “Zodra het accupakket vol is en het gevraagde vermogen is niet te groot, dan ontvangt de aangesloten generator bovendien automatisch een stopcommando en neemt de PowerCube de energievoorziening over. Wanneer het vermogen te groot is of het accupakket raakt leeg, dan volgt weer een startcommando. Zo komen duurzaamheid en een betrouwbare werking perfect samen.” Dankzij een kleine acculader wordt de startaccu van de aggregaat continu onder spanning gehouden. “Zo wordt voorkomen dat de accu leeg kan raken.”
Net als de PowerBlock kan ook de PowerCube worden ingezet als noodstroomvoorziening en voor peakshaving. “Interessant is ook de mogelijkheid om twee of drie energiesystemen te koppelen, waardoor nog meer vermogen en accucapaciteit gegenereerd kan worden”, benadrukt Van den Berg.
Een mooie oplossing voor bouwplaatsen is ook het energiekarretje, dat ontwikkeld en gebouwd is in opdracht van Rent a Battery. Het energiekarretje is voorzien van wieltjes, zodat hij eenvoudig naar de juiste plek op de bouw gereden kan worden. “Groot voordeel van dit systeem zijn de uitwisselbare Li-Swap Li-on accu’s, waardoor bouwplaatsmedewerkers altijd en overal over voldoende energie beschikken.” Elke energiekar is hiertoe voorzien van vier handzame Li-Swap accu’s met een opslagcapaciteit van circa 5,7-9 kWh. “Dankzij een gewicht van slechts 10,2 kg per stuk en de toepassing van een handvat en Anderson connector zijn de accu’s zeer eenvoudig uit te wisselen.” De accu’s worden aangesloten op een Li-Swap battery pre-charge box, waaraan ook een Victron MultiPlus 48/5000 omvormer/ acculader is gekoppeld. Hierdoor kan continu 4.000 W energie geleverd worden aan alle verbruikers, vertelt Van den Berg. “Dankzij de precharge box wordt vonkvorming bij het uitwisselen van de accu’s voorkomen.” Voor het extern laden van de accu’s worden standaard vier separate acculaders (48 V/5A) in de offerte opgenomen. “Alle accu’s zijn eenvoudig via een app uit te lezen, terwijl een CAN-bus communicatieprotocol en Bluetooth verbinding een optimale connectiviteit garanderen. Daarmee bieden wij voor elke bouwplaats en elke laadbehoefte een passende oplossing.”