Koninklijke Van Twist (KVT) houdt zich al meer dan 85 jaar bezig met noodstroomoplossingen. Uiteraard is het van levensbelang dat die oplossingen doen wat ze moeten doen. Met degelijk onderhoud, inspecties, keuringen en revisies wordt de kwaliteit en betrouwbaarheid van de installaties gewaarborgd.
KVT is één van de grootste partijen in Nederland die merkonafhankelijk onderhoud uitvoert aan noodstroominstallaties. Dit wil zeggen dat er service wordt verleend aan alle merken, typen en bouwjaren. De monteurs voeren onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit, verhelpen storingen en voeren indien nodig revisies uit. In een onderhoudscontract worden afspraken vastgelegd, zodat het voor alle partijen duidelijk is wat ze van elkaar mogen verwachten.
Door middel van preventief onderhoud wordt onverwachte uitval van een installatie voorkomen. Daarnaast voeren de engineers ook de wettelijk verplichte keuringen en inspecties uit, zodat een installatie blijft voldoen aan de wet- en regelgeving. Door deze verschillende activiteiten handig te combineren, bespaart KVT niet alleen tijd, maar uiteindelijk ook geld voor haar klanten. Het onderhoud van KVT stopt niet bij de generatorset. Ook het besturingspaneel en de brandstofinstallatie kunnen op verzoek onderhouden worden.
Het klinkt misschien vreemd om een noodstroomaggregaat regelmatig te onderhouden, aangezien deze vrijwel altijd standby staat. Toch is onderhoud belangrijk, vertelt Mark Scheurwater, sales manager bij KVT. “Het feit dat de generatorset weinig draaiuren heeft, rechtvaardigt niet om hem niet te onderhouden. Juist omdat hij stilstaat, heeft hij maandelijkse controles en jaarlijks preventief onderhoud nodig.”
Voor alle klanten met een service- en onderhoudscontract geldt een responsetijd van vier uur. Het landelijk servicenetwerk van KVT is zo ingericht dat aan die belofte kan worden voldaan. Door toenemende servicewerkzaamheden in de regio Amsterdam is hier onlangs een nieuwe servicelocatie geopend. “Door het openen van deze nieuwe servicelocatie zitten we nog dichter op de operatie en kunnen we sneller schakelen”, aldus Scheurwater.
Er wordt in de markt nog wel eens aangenomen dat een noodstroominstallatie van rond de twintig jaar oud met weinig draaiuren nog in topconditie is. De praktijk laat echter zien dat deze installaties extra gevoelig zijn voor motorstoringen. Pakkingen en afdichtingen die in de motor zitten, harden na verloop van tijd uit en gaan lekken. Dit natuurlijke verouderingsproces heeft niets met de minimale draaiuren te maken, maar met de kalender. Veelal komen deze interne lekkages pas aan het licht als de motor onder belasting draait, met mogelijke forse motorschade en ongewenste uitval tot gevolg.
Scheurwater: “Wij adviseren in deze situaties regelmatig een deelrevisie. Op basis van een grondige inspectie worden de componenten geïdentificeerd die vervangen moeten worden. De motor wordt vervolgens compleet uit elkaar gehaald, gereinigd en met de nodige nieuwe componenten en afdichtingen weer opgebouwd. In veel gevallen is dit voor de klant een kostenefficiënte en duurzame oplossing. Hiermee geef je de motor een tweede leven, inclusief de bijbehorende garantie. Dit is veel duurzamer dan een installatie afvoeren en een nieuwe aanschaffen. Een revisie past prima binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van veel bedrijven. We zien dan ook dat het aantal revisies de laatste jaren toeneemt. Vanuit een circulaire geachte geven bedrijven een noodstroominstallatie liever een tweede leven. Een uitstekend alternatief voor nieuw.”