Bij de installatie van warmtepompen worden diverse veiligheidsvoorzieningen opgenomen, zoals vorstbeveiligingskleppen. Bij de toevoeging van een drinkwaterboiler of opslagvat echter wordt de beluchter nog vaak vergeten. Floris van ’t Verlaat van Caleffi brengt hier graag verandering in. Immers kan schade door onderdruk in de drinkwaterboiler of het opslagvat hiermee eenvoudig en met slechts enkele tientjes voorkomen worden.
Een implosie is het tegenovergestelde van een explosie en is het snel ineenklappen van een holle ruimte door onderdruk. Van ’t Verlaat vergelijkt het meestal met een colafles, die naar buiten toe erg sterk is. “Blazen we in de fles, dan gebeurt er eigenlijk niets. Zodra we zuurstof uit de fles zuigen echter, dat zal de fles binnen een mum van tijd vacuüm trekken en verschrompelen. De reactie van drinkwaterboilers en opslagvaten is vrijwel gelijk en moet te allen tijde voorkomen worden.”
Implosie ligt bijvoorbeeld op de loer wanneer de toevoer van water in de drinkwaterboilers en opslagvaten wordt onderbroken, vertelt Van ’t Verlaat. “Bijvoorbeeld als de hoofdkraan of de afsluiter worden gesloten. Draait men in dit geval een warmwaterkraan open die láger in het gebouw zit dan het boiler- of opslagvat, dan wordt het vat vacuüm getrokken en zal hij imploderen.” Daarnaast kan imploderen het gevolg zijn van het teveel afkoelen van het water in het boiler- of opslagvat. “Immers heeft koud water een grotere dichtheid dus kleiner volume dan warm water. In de waterwerkbladen wordt het risico hiervan ook duidelijk omschreven. Niet verwonderlijk, want wanneer het boiler- of opslagvat implodeert is hij direct total loss. Bij een gelaste boiler loop je bovendien het risico op waterschades.”
De kans dat een boiler- of opslagvat implodeert is volgens ’t Verlaat niet heel groot. “Dit betekent echter niet dat passende voorzorgsmaatregelen niet nodig zijn. Vergelijk het maar met een overstortventiel in een cv-ketel of een vorstbeveiligingsklep voor een warmtepomp: die heb je in basis ook nooit nodig. Indien zich onverhoopt toch een probleem voordoet, verdient de minimale investering hierin zich echter dubbel en dwars terug. Zo is het ook met beluchters.”
Tot de jaren ’90 hadden veel mensen een gasboiler op zolder staan voor de warmtapwatervoorziening. “Hier zat standaard een beluchter op”, weet Van ’t Verlaat. “Toen de combiketels hun intrede deden echter, was een dergelijke beluchter niet meer nodig. Ik heb daarom het idee dat de veiligheidsfunctie van de beluchter een beetje in de vergetelheid is geraakt. Met de introductie van onze warmtepompen met boilervaten is deze techniek toch zeer aan te bevelen.”
Speciaal voor drinkwaterboilers en opslagvaten biedt Caleffi de 3040 serie beluchters, die in een halve en driekwart duim geleverd kan worden. “De beluchters kunnen naar wens bovenop de boiler of op de koudwaterleiding gemonteerd worden. Zodra onderdruk geconstateerd wordt ten opzichte van de atmosferische druk, zal de beluchter direct lucht aanzuigen waardoor het vat duurzaam wordt beschermd.”
De 3040 serie beluchters zijn gemaakt van ontzinkingsvrij messing en low lead, waardoor zij geschikt zijn voor drinkwatertoepassingen en volledig aan de huidige én toekomstige regelgeving voldoen. “De beluchters openen al bij een drukverschil van 1 kPa ten opzichte van de atmosferische druk. Bovendien is het kapje waar de lucht door wordt aangezogen zo ontworpen, dat het risico op vuilaanzuiging bijna nihil is. Op deze manier wordt de drinkwaterboiler of het opslagvat maximaal beschermd.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Caleffi International N.V..